Münâdî olarak hattat

Elmalılı, tefsirinde Mürselat suresinin birinci, üçüncü ve beşinci ayetlerinde geçen urf / urfen; naşîrâti / neşran; zikr / zikran kelimeleri hakkında şu bilgileri verir...

Elmalılı, tefsirinde Mürselat suresinin birinci, üçüncü ve beşinci ayetlerinde geçen urf / urfen; naşîrâti / neşran; zikr / zikran kelimeleri hakkında şu bilgileri verir:

Urfen, “Hâl olduğuna göre at yelesi demek olan urften müstear olarak, peyderpey birbiri ardınca aralıksız izleme ve uzayıp gitme anlamına gelir. Ki bu durumda ihsan etmek veya tanınmak anlamına gelen urften, ‘urf için, yani tanınması gereken bir iyilik yapılmak, bilinen bir şeyi yeniden ortaya koymak için’ demek olur.

Neşran, Yaymak, dağıtmak anlamına gelir. Yahut da nüşur yapmak, yani ölüleri diriltmek, harekete geçirmek anlamındadır.

Zikir din kitabı, öğüt, va’z ve nasihât, ibret, hatırdan çıkarılmayacak anıt anlamına geldiğine göre, zikir telkin eden her şeyden önce peygamberlere vahiy getiren melekler demek olursa da, genellikle insanlara öğüt telkin eden ibret ve hatıra bırakan ilham meleklerini, olayları, kuvvetleri kapsayabilir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 85 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 942 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar