Kudüs, bilginin Mecra’sında...

Tarihi, dini ve siyasi yönüyle Kudüs’ü anlatan kitapların azlığından ve hatta mevcutlarının da yetersizliğinden söz edilmesi bana biraz tuhaf görünüyor.Çünkü kadim bir şehrin bilgisi de kadimdir...

Tarihi, dini ve siyasi yönüyle Kudüs’ü anlatan kitapların azlığından ve hatta mevcutlarının da yetersizliğinden söz edilmesi bana biraz tuhaf görünüyor.

Çünkü kadim bir şehrin bilgisi de kadimdir ve buna bağlı olarak coğrafi ve tarihi planda yaygın olan bir bilgidir. Ayrıca dünya güçlerinin (dolayısıyla çeşitli medeniyet ve kültürlerin) burada hakimiyet kurma serüvenlerinin kaydı ciddi bir yekun teşkil etmektedir.

Öte yandan, Kudüs’e salt dini bağları nedeniyle muhabbet besleyen tarihçilerin, şairlerin ve tahkiyecilerin ferdi çalışmaları, kütüphanelerin tozlu raflarından daha yeni yeni günışığına çıkarılmakta, çıkarılmış olanların günümüz okurlarıyla buluşması bile zaman almaktadır.

Örneğin, Yasin Coşkun ve Menderes Velioğlu tarafından yayıma hazırlanan Na’îmî’nin (v. 1567) Fezâ’il-i Kuds adlı eserinin, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından geçtiğimiz yılda kitaplaştırıldığını bilen kişi henüz çok fazla olmasa gerektir.

Bunlardan hareketle, Kudüs’le ilgili kitapların bulunmayışından şikayet edenlerin, bir bilgiye ihtiyaç duyan onu mutlaka bir şekilde edinir hakikatinden hareketle hiç de haklı olmadıklarını söyleyebiliriz. Ancak bu, ilgili bilgiye duyulan fiili ihtiyacı ve bu bilgileri hem doğru hem de doğrudan edinme kaygısını ortadan kaldırmaz. Diğer bir söyleyişle, herkese gidin gerekli bilgiyi kütüphanelerden edinin diyemeyeceğimiz gibi, günümüzdeki bilgi edinme araçlarını gereğince kullanmadan, söz konusu eksikliğin ortadan kaldırıldığını da ileri süremeyiz.

Bu durumu müdrik olan kardeşim Taha Kılınç, gençliğinin ve enerjisinin hakkını vererek, Albayrak Yayın - dijital medya grubundaki yetkilileri ikna etmek suretiyle, Kudüs’ün bilgisini gzt.com içindeki mecra’da, “Kudüs: Bir Şehrin Hikayesi” adıyla, mikro site şeklinde internet ortamına taşıdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 24 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 260 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 929 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar