Hristiyan kulübünden karikatürlü bir itiraf

Yunanların Kathimerini gazetesinde yer alan karikatürü görmüşsünüzdür.Cumhurbaşkanı Erdoğan, solundaki AB bayrağına bakarak, bu bayrağı hilale (Türk bayrağındaki simgeye)...

Yunanların Kathimerini gazetesinde yer alan karikatürü görmüşsünüzdür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, solundaki AB bayrağına bakarak, bu bayrağı hilale (Türk bayrağındaki simgeye) dönüşmüş olarak tahayyül ediyor.

İlk bakışta milli gururumuzu okşayan bir yanı var bu karikatürün.

Çünkü Erdoğan’ın şahsında Türkiye’nin dirayetiyle birlikte, uzun vadeli düşünme özelliğine vurgu yapılırken, aynı zamanda Türkiye’nin kendi karakterini koruyarak katıldığı (ve katılabileceği) yapıları, zaman içinde kendi kimliğinin rengini vererek yine salt kendi çıkarları doğrultusunda dönüştüreceği, değiştireceği söyleniyor.

Karikatür, şakanın çizgisel bir ifadesidir; düşünüleni ya da fantastik (tahayyüle aktarılmış) olanı mizah makamında görselleştirerek, bir manayı çift etkili hale getirir. Bu çift etki nedeniyle, işlediği gerçekliği aynı zamanda sert, sarsıcı, uyarıcı ürpertici hale getirmiş olur, fakat bunu mizahi bir formla yaptığı için, söz konusu tepkinin şiddetini tebessüme tahvil ederek yumuşatmış olur.

Gerçi, Charles Baudelaire, yalvaçsı ürkünçlük olarak nitelediği bu tebessümle yumuşatmayı da çok tehlikeli sayar ama bu başka bir mevzudur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 911 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma Bayram yapmanın sırası mı? 09 Nisan 2024 | 56 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar