Hashim Cabrera’nın önemi

İşbiliye / Sevilla doğumlu olan Hashim Cabrera, çocukluğundan beri Kurtuba’nın Almadovar del Rio (Müslüman İberya’daki adıyla: Al-Mudavvar) kasabasında yaşayan bir ressam.Altmış beş yaşında...

İşbiliye / Sevilla doğumlu olan Hashim Cabrera, çocukluğundan beri Kurtuba’nın Almadovar del Rio (Müslüman İberya’daki adıyla: Al-Mudavvar) kasabasında yaşayan bir ressam.

Altmış beş yaşında olmasına rağmen çok dinç ve hareketli biri. Üstelik son derece kompleksiz, rahat ve salt kendisi olarak davranan, rolsüz, numarasız, maskesiz biri.

Kendisini, Almadovar del Rio’daki işlerinin yoğunluğu nedeniyle, Granada’da yaptığımız Endülüs’te Ramazan programında ancak bir kez konuk edebildik.

Programın, simultane çevirisini yapan kişinin, bizim karşılıklı olarak zikrettiğimiz sanat terimlerinin İspanyolcasını bilmemesi de bir yana, Mevlana dahil, isimlerini zikrettiğimiz mutasavvıf ve sanatçıları tanımaması ve dolayısıyla isimlerini bile doğru telaffuz edememesi yüzünden izleyicide gerekli karşılığı oluşturduğunu söylemem zor.

Umuyorum ki, Tvnet’teki arkadaşlarımız, bu programı, şimdi ardışık çeviriyle tekrar sunacaklardır. Zira sanatçı olarak Cabrera’nın düşünceleri ve programda açmaya çalıştığım hususlardaki yaklaşımları bizim (yerli sanatçılarımız) için önemlidir.

Şimdi burada yaptığım gibi, Cabrera’nın bizler için önemini, programa geçmeden önce de yüzüne karşı fazla tekrarlamış olmalıyım ki, o da haklı olarak, kendisini neden önemsediğimi sordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 827 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma Bayram yapmanın sırası mı? 09 Nisan 2024 | 56 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar