Fotoğraf için tetiğe basmak

Bir Osmanlı beyefendisiydi fotoğrafçı Ara Güler, vefat etti; Hak Evi’ne gitti.Taziye dileklerinde, fotoğrafçılığına dair yapılan yorumlarda, onun (böyle ifade edilmesi birilerince adeta tembihlenmiş gibi)...

Bir Osmanlı beyefendisiydi fotoğrafçı Ara Güler, vefat etti; Hak Evi’ne gitti.

Taziye dileklerinde, fotoğrafçılığına dair yapılan yorumlarda, onun (böyle ifade edilmesi birilerince adeta tembihlenmiş gibi) geçmişi / tarihi fotoğraf karelerinde dondurduğu söylendi.

Oysaki, Ara Güler, bu söyleyişlerler nedeniyle, geçmiş ne zaman ve ne kadarıyla tarihselleşir; geçmişin ve tarihin fotoğraflarla dondurulması mümkün müdür; fotoğraf an’ların dondurulmasından mı ibarettir; bir fotoğrafçının hayatı, onun fotoğraf makinesiyle dondurduklarıyla mı özetlenir?... vb. sorularını -kendisinin hiç bilmeyeceği şekilde- arkasında bırakıp gitti.

Peki, o bilmeyecek de, yaşayanlar bilebilecekler mi?

Buna ihtimal vermek oldukça zor.

Zira fotoğraf makinasıyla çekilen görüntülerle kimi an’ların doldurduğuna dair telakki eski dünyaya aittir; yani o dünya içindeki tanımı ve işleviyle söz konusu tabir artık bugüne ait değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 92 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 963 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar