Fitne karıncasını kanatlandırmak

Hükmî bir şahsiyet olan devletin işleyişi, kendi hakikatine tabidir ki, bu hakikat gerçek bir şahsiyetin hâl ve gidişatıyla aynılık değil ama büyükler benzerlikler taşır.Geçmişteki devletlerin ve...

Hükmî bir şahsiyet olan devletin işleyişi, kendi hakikatine tabidir ki, bu hakikat gerçek bir şahsiyetin hâl ve gidişatıyla aynılık değil ama büyükler benzerlikler taşır.

Geçmişteki devletlerin ve onları yöneten ümmetlerin varlık ve yokluk ilişkilerinden hareketle, devletlerin de insanlar gibi doğduklarını, yaşadıklarını ve öldüklerini söylediğimiz gibi, bu düzeylerin düz bir hatta seyretmediğini, çıkışlara ve inişlere, huzura ve endişeye, sükûna ve kargaşaya, ittihada ve ifsada... göre seyrettiğini de, onlardan edindiğimiz tecrübeler eşliğinde söylüyoruz.

Yine bu kanaat ve tecrübeler sayesinde tabi olduğumuz devletteki işleyişe mahsus özel okumalar, değerlendirmeler yaparak, onun ömrünü uzatmaya, huzurunu ve istikrarını temin etmeye çalışıyoruz.

Devletlerin de insanlar gibi ölümlü olduğunu bilmemize...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru 28 Mart 2024 | 129 Okunma Her hadis bir rehberdir 26 Mart 2024 | 137 Okunma Şehre bir ‘emin’ seçmek 23 Mart 2024 | 48 Okunma Parça olan paryalaşır 21 Mart 2024 | 231 Okunma ‘Beşikten mezara kadar ilim’ 19 Mart 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar