Bir münevverin siyasetle imtihanı 1

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ömer Lekesiz'in bugünkü (03.11.2022)''Bir münevverin siyasetle imtihanı 1'' başlıklı yazısı.

Münevver, doğru bilgi ile aydınlanmak isteyenleri aydınlatan kişi demektir.

Şu ya da bu konunun uzmanı değildir, bizzat hayattan topladığı bilgileri düzene koyan ve onu tekrar hayata sunandır.

Bu yanıyla teoriden çok pratikte mukimdir; dünün bilgi ve tecrübesini bugünün hayrı için yeniden tedavüle koyandır.

İnsanlığın hâllerini anlamayı ve talep edenlere anlatmayı uğraş olarak seçtiği için yaşadığı toplumun hem berisinde hem de ilerisinde durur; bir gruba, cemaate, partiye mensup olmamayı, bunlara karşı makul bir mesafede durmayı tercih eder. Zira bu türden bir mensubiyet görüşü ve idraki perdeler.

Münevver bu bağlamda yalnızdır, talepsizdir ve müstağnidir.

Ona bakarak ancak teemmülde, tefekkürde kemale erişebileceği için kendi eksiliği yegâne kazancıdır. Bu sebeple kamunun alkışına kulakları tıkalı; sahne fikrine ve eylemine uzaktır.

Bir grup, cemaat ya da parti yoluyla halka hizmet etmeyi seçen kişi olarak siyasetçi ise daha baştan önderliği seçmiş olmakla halkın üstündedir.

Bilginin taşeronu, bilgilendirme düzen ve seviyesinin mühendisi olarak teoriyle mesafeli, pratikle hem-haldir.

Dünün bilgi ve tecrübesine itibar etmeksizin salt bugünü ve geleceği inşa etme iddiasını taşır.

Olguları ve olayları da sadece mu maksada uygun olarak anlamak ve yapılandırmak derdinde olduğundadır ki kamuya gark olmuştur; muhatabı herkestir ve herkesle ilişkisinde mesafesizdir.

Kendi grubunun, cemaatinin ya da partisinin görüşlerini hakikat olarak dayatmakla kalmaz bunun herkes tarafından benimsenmesi için de çalışır.

Dünyası kalabalık, ilgileri aşırı şekilde karışık, halk hizmet adına hem vaatleri hem de talepleri nihayetsiz, herkese borçlu ve herkesten alacaklıdır. Bu sebeple kulakları sadece alkışa açıktır; adım attığı her yer ona sahne, kolunu yaslayabildiği her şey onun için kürsüdür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 159 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 913 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar