Bir kültürel muhit nasıl tahrip edilir

Ecdat ne güzel şekillendirmiş mekan, mahal ve muhit kelimelerini; birbirlerini hem tamamlayan, hem birbirlerinin işlevlerini daha çok artıran, hem de kendi varlıklarını özgün içerikleriyle sürdürebilen kelimeler!Bu...

Ecdat ne güzel şekillendirmiş mekan, mahal ve muhit kelimelerini; birbirlerini hem tamamlayan, hem birbirlerinin işlevlerini daha çok artıran, hem de kendi varlıklarını özgün içerikleriyle sürdürebilen kelimeler!

Bu yanıyla muhit kelimesi, ilk bakışta eşanlamlı sanılan mekan ve mahal kelimelerinin berzahı gibidir. Berzah: İki şeyden meydana gelenin, onları tam temsil etmele birlikte, onlardan farklı (müstakil bir üçüncü) olma durumu!

Mekan, kvn kökünden gelen yer, yer-leşmiş ve kendisine yerleşilmiş alan; mahal, mhn kökünden gelen mevki, cay, mahal-le demek.

İkisini bir cümle içinde kullanacak olursak, İstanbul mekandır, Cağaloğlu mahaldir.

Muhit ise, mahalde ihata edilerek özel (ve/ya subjektif) mekana dönüştürülmüş bir yer demektir.

İlk yüklemleriyle ifade edecek olursak: Mekan tutulur, mahal girilir, muhit kuşatılır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 910 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma Bayram yapmanın sırası mı? 09 Nisan 2024 | 56 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar