İbnü’l-Arabî’yi nasıl okumalı

Bilgi talebinin ihtiyaca bağlı olması sebebiyle, “İbnü’l-Arabî’yi neden okumalı” sorusunu, talibinin ihtiyaç durumuna, maksat ve anlayışının olgunluğuna havale ederek, yazıma...

Bilgi talebinin ihtiyaca bağlı olması sebebiyle, “İbnü’l-Arabî’yi neden okumalı” sorusunu, talibinin ihtiyaç durumuna, maksat ve anlayışının olgunluğuna havale ederek, yazıma “İbnü’l-Arabî’yi nasıl okumalı” sorusuyla başladım.

Zaten, Hazret’in eserlerini okuma yönündeki çabamı bilenlerin hiç biri de şunca zamandır “neden okuyalım” diye sormadılar, hep “nasıl okuyalım” diye sordular.

Yine bu bağlamda, “nasıl okumalı” sorusunun, ancak İbnü’l-Arabî’nin eserlerini okumakla elde edilebilecek bir misdakı ve/ya çerçevesi sabitlenmiş bir metodoloji deneyimini kolay yoldan etmeye yönelik olduğunu da özellikle belirtmeliyim.

Böylece, “nasıl okumalı” sorusunun, aslında “kendi başımıza mı, yoksa bir bilenin dizinin dibine oturup onunla birlikte mi okumalıyız” sorusunu ihtiva ettiğine de hükmedebiliyoruz.

Konunun soru içinde sorular ihtiva etmesinin nedeni ise malumdur: Türk-İslam Felsefesi’nin en büyük isimlerinden biri olan İbnü’l-Arabî’nin tefekkür dili, kelimenin tam anlamıyla özel bir terminolojiye sahiptir. Bu terminolojiye vakıf olabilmenin yolu ise, öncelikle İslami terminolojiyi bilmekle mümkündür. Çünkü Hazret, kendi terminolojisini İslami terminolojiden hareketle yeni bir metafizik anlayış içinde kurmuştur.

İslami bilgiyi (İslam metafiziğini) İbnü’l-Arabî yönünden almak isteyenleri, yukarıda zikrettiğimiz soruyu sormaya iten husus da neticede budur: Gündelik yazı ortamında eserlerinden yapılan kısa ve son derece vurucu alıntılarla aşırı şekilde popülize edilen İbnü’l-Arabî’nin zor/lu düşüncesini, en hızlı, en etkili biçimde ve en kısa yoldan emme ve dolayısıyla fazla yorulmadan ihata etme çabası...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 24 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 260 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 929 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar