Kapitalizm, emperyalizm ve CHP’nin yetersizliği

Abidin Dino, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiye’sine geçiş yıllarında yetişmiş bir ressam.Mesnevî ile Kasîde-i Bürde’nin tercüme ve şerhini yapan Abidin Paşa’nın torunu.Eğitimi ve...

Abidin Dino, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiye’sine geçiş yıllarında yetişmiş bir ressam.

Mesnevî ile Kasîde-i Bürde’nin tercüme ve şerhini yapan Abidin Paşa’nın torunu.

Eğitimi ve yaşayışı itibariyle Avrupalı, ruh ve vatan sevgisi bakımından Anadolulu.

Bu yanıyla, sanatta karşıtları kaynaştırmakla mahir olan Abidin Dino, Necip Fâzıl’ın muhibbi, Nâzım’ın yaranı, dahi-dahi Fikret Muallâ’nın hamisi.

Sosyalizme meyyal, kapitalizmin ve faşizmin müfrit düşmanı, CHP zulmünün mağduru, 1970’lerde bile dilinin ressama nakkaş demeye eğilimli olması nedeniyle iflah olmaz bir yerli.

Turgut Çeviker tarafından derlenerek yayıma hazırlanan Abidin Dino - Toplu Yazılar’ı okurken, ressamın 1941’de yeni S.E.S.’te yayımlanmış bir yazısına takıldım. Yazının başlığı Emperyalizme Dair; yayımından bugüne geçen yetmiş yedi yıla rağmen manası berrak, hakikati baki bir metin olması nedeniyle bu yazıyı paylaşma gereği duydum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 910 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma Bayram yapmanın sırası mı? 09 Nisan 2024 | 56 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar