‘Dile Kolay’

Cemal Şakar, yıllardır öyküde berdevam olan birkaç değerli isimden biridir.Yaşar Kaplan, “öykücü, öyküde ısrar edendir” derdi; Cemal’in öykücülüğü de bu gayret ve tanıma tam...

Cemal Şakar, yıllardır öyküde berdevam olan birkaç değerli isimden biridir.

Yaşar Kaplan, “öykücü, öyküde ısrar edendir” derdi; Cemal’in öykücülüğü de bu gayret ve tanıma tam denk düşer.

Sonra denemeler “de” yazdı. Sanırım öykü ile söyleyemediklerini söylemenin; öykücülüğünün berisinde ve ötesinde düşünen bir mümin olmasının “da” sorumluluğundan doğmuştu denemeciliği; dil, yazı, sanat, anlam, simge, görüş, görü, görüngü, sanallık, kutsiyet... üzerine yazdığı denemelerle, kendisinin asıl öykücü olarak durduğu nazari ve pratik zemini tahkim etmeye çalıştı biraz da. 

Şimdi, Dilek Kartal kardeşimin, ince bir işçilikle, Dile Kolay adıyla ( İz Yayınları, İst., 2017), kitaplaştırdığı söyleşilerine bakarken, onları öykü ve deneme serüveniyle eşleştirdiğimde, zikrettiğim sorumluluk da dahil Cemal’in yazı eylemindeki değişmenin, gelişmenin doğrusal bir seyir izlediğini, onun sürekli ileriye doğru yürüdüğünü, bu manada bir kırılmanın, yaptığından mutmain olmayıp geriye dönme fiilinin hiç tahakkuk etmediğini görüyorum.

Dilek Kartal, “Yolda Değil, Yolunda Bir Ömür” başlığı altında, Cemal’in, efradını cami ağyarını mani bir özgeçmişiyle başlatmış  söyleşileri. Oradaki şu önemli tespitini es geçemem:

“Cemal Şakar, ‘çok yönlü bir edebiyatçı’ tanımlamasının hakkını veren bir isim. Alışılagelmiş Müslüman yazar kalıbının dışında duran bir çizgisi var. Yazarken ve düşünürken, sınırları zorlamanın gerektiğine inananlardan. Öyküde gerek biçim gerekse içerik açısından denedikleri bunun en açık ispatı.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 58 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 260 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 931 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar