Asıl mesele Arz-ı Mev’ud mu?

Gerçek Hayat’ın yeni sayısındaki dosya, “Irak ve Suriye’nin Kuzeyinde Büyük İsrail Projesi” başlığını taşıyor.İsrail, Mesut Barzani’nin referandum kararını destekleyen tek...

Gerçek Hayat’ın yeni sayısındaki dosya, “Irak ve Suriye’nin Kuzeyinde Büyük İsrail Projesi” başlığını taşıyor.

İsrail, Mesut Barzani’nin referandum kararını destekleyen tek ülke; onun şimdi Gerçek Hayat’ta ifşa edilen niyeti ise, ilkin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın imasına konu olmuş ve ardından Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el Maliki’nin, “Irak’ın kuzeyinde ikinci bir İsrail’in tesis edilmesine izin vermeyeceğiz” açıklamasıyla somutlaşmıştı.

Mesut Barzani’nin, müteşerri, Nakşibendi tarikatına mensup bir zat olan Molla Mustafa Barzani’nin (v. 1979) oğlu olarak, yakın geçmişte Türkiye ile kurduğu ilişkiler genelde olumludur; o, Türkiye’nin özellikle PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleye karşı dengeli bir politika gütmekle birlikte, zahirde Türkiye’den yana görünmüş ve dolayısıyla Türkiye’nin kimi taltiflerine, desteklerine de mazhar olmuştur.

Bu bağlamda, 1991 yılında, merhum Turgut Özal cumhurbaşkanıyken, Barzani’ye kırmızı pasaport verilmesi, onun 2012 Ekim’inde AK Parti’nin kongresine katılması, 2013 Kasım’ında Barış Süreci’ni desteklediğini göstermek için Erdoğan’ın Diyarbakır mitingine katılması ve ayrıca 2014 Ocak’ında Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin (TKDP) kurulması... en çok bilinen hususlardır.

Kıymet Sezer, zikrettiğim dosyadaki yazısında, Barzani’nin son hareket ve söylemlerinin “bir süredir ‘Gerçekten Kürdistan hayali mi kuruyor yoksa Amerikan ve İsrail projesine mi hizmet ediyor?’ sorularına yol açtığını belirterek, onun bu adımlarına İsrail ile darbecilerin yönettiği Mısır’ın destek verdiklerine dikkat çektikten sonra şu sonucu iletiyor: 

“Bugün Barzani, Amerika’nın terörist koridorunun hayata geçirilmesi ve Türkiye’nin bölgede sıkıştırılmak ve yalnızlaştırılması çabalarında önemli bir görev üstlenmiş görünüyor. Irak’ta yapılacak referandum, ayrıca, Irak’ta asli unsurlar arasındayken zamanla azınlık konumuna itilen Türkmenlerin asimilasyonuyla sonuçlanması kaçınılmaz bir yola girmiş durumda.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru 28 Mart 2024 | 133 Okunma Her hadis bir rehberdir 26 Mart 2024 | 137 Okunma Şehre bir ‘emin’ seçmek 23 Mart 2024 | 48 Okunma Parça olan paryalaşır 21 Mart 2024 | 231 Okunma ‘Beşikten mezara kadar ilim’ 19 Mart 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar