Üç tekrar kanunu

Depremde binalarımız kolayca yıkılıyor, millet olarak hızla yardımlaşmaya koyuluyoruz ancak çok çabuk unutuyoruz. Böyle olunca her depremde, üç tekrar kanununu yeniden işliyor ve hep başa dönüyoruz.

Kolay yıkılış, hızlı toparlanış, çabuk unutuş… Hacı Bayram Veli’nin ‘nagehan ol şara vardım/ol şarı yapılır gördüm/ben dahi bile yapıldım/ taş u toprak arasında’ dediği, yapılmanın ve şehrin çok uzağındayız artık. Bir tür zamansallık içi ortak hayat ve oluş ideali taşıyan bu mısralar, sadece  Anadolu ve Rumeli’ye adım adım yayılışı, maddi yapılaşmayı değil insanın yapılışını da içselleştirir. İşte uzağına düştüğümüz olgunun tam da karşılığı budur. Şehirler madden yapıladururken, insanın dışta kalması. Onun ‘dıştalaştırılması’dır güncel olan. 1950’den bu yana, tarihte hiç görülmediği kadar inşaat yapılıyor Anadolu yarımadasında. İnsana karşı şehirler kuruluyor. ‘Kavimler göçü’ benzeri ‘halklar göçü’ne şahit oluyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toparlama dersleri... 16 Nisan 2024 | 146 Okunma Tahıl ve ekoloji* 13 Nisan 2024 | 153 Okunma Dur bakalım... 09 Nisan 2024 | 82 Okunma Kadıköy ile Üsküdar’ın Arası 06 Nisan 2024 | 378 Okunma Hüseyin Kutlu’nun düşleri... 02 Nisan 2024 | 126 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar