Liderliğin iki tarzı

Bugün liderlik tarzının uygulanma yöntemiyle ilgili teorik bilgiler paylaşacağım. Genel bir tasnifle üç tür liderlik tanımlaması yapılır: Otokratik, demokratik ve serbest liderlik. Ancak benim amacım bu liderlik...

Bugün liderlik tarzının uygulanma yöntemiyle ilgili teorik bilgiler paylaşacağım. Genel bir tasnifle üç tür liderlik tanımlaması yapılır: Otokratik, demokratik ve serbest liderlik. Ancak benim amacım bu liderlik modellerini açıklamak değil. Liderliğin uygulanma tarzıyla ilgili yönetim biliminin izahını aktaracağım. Başka bir deyişle, eğer liderliğin karizmatik güç ve yönetim yeteneğinden oluştuğunu düşünürsek, daha çok yönetim yeteneği ve yöntemini tartışacağım.

YÖNETİM HİYERARŞİSİ

Yönetime konu olan bütün sistemlerde (devlet, parti, bakanlıklar, üniversite, şirket, STK’lar) yönetimin, genel olarak üç hiyerarşik kademesi vardır: Tepe yönetimi, orta kademe yönetimi ve alt kademe yönetimi.

Bu üç kademenin yaptığı yönetim de farklı kavramlarla tanımlanır: Stratejik yönetim, fonksiyonel (operasyonel) yönetim ve program yönetimi.

Her bir yönetim kademesinin kapsamı, zaman ufku, amaç ve hedefleri farklıdır. Dolayısıyla her biri farklı liderlik davranışına, yönetim bilgisi ve yeteneğine, görev ve fonksiyonlarına ihtiyaç duyar. Hiç şüphesiz her kademedeki yöneticilerin maddi ve manevi maliyetleri, ürettikleri fayda (veya verebilecekleri zarar) da farklılaşır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yönetimin kurallarına uyulmazsa 04 Aralık 2017 | 1.071 Okunma Ortadoğu'da devletler oyunu 27 Kasım 2017 | 4.396 Okunma Hangisine inanalım: Söylenen değerlere mi yaşanan pratiklere mi? 20 Kasım 2017 | 5.021 Okunma Pabucu dama atılmak 13 Kasım 2017 | 1.348 Okunma Gayriresmi yapı ve paralel yapı arasında Yargıtay kararı 06 Kasım 2017 | 1.133 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar