Ortaöğretimi ve TEOG'u ne yapmalı?

TEOG ani bir kararla kaldırıldı. Hayırlı olsun... Ortaöğretime geçiş alternatifleri sınırsız değildir. Ya her okul kendi sınavını yapacak, ya her öğrenci kendine en yakın liseye veya meslek lisesine...

TEOG ani bir kararla kaldırıldı. Hayırlı olsun...

Ortaöğretime geçiş alternatifleri sınırsız değildir. Ya her okul kendi sınavını yapacak, ya her öğrenci kendine en yakın liseye veya meslek lisesine gidecek ya da not ortalamalarına göre yerleştirme yapılacak.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın TEOG’un kaldırılması gerektiğini söylemesinden, sorunun, TEOG gibi tekil bir sınav değil, “ortaöğretime geçiş sınavlarının” varlığından rahatsızlık olduğunu varsaymıştım. Eğer doğru anlamışsam, amaçla her okulun kendi sınavını yapması tenakuz teşkil eder. Çünkü merkezi sınav kalkmış ama sınav kalkmamış olur.

İlkokullarda olduğu gibi, herkes adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirilirse, Anadolu’nun herhangi bir ilçesindeki başarılı bir öğrencinin suçu veya İstanbul Cağaloğlu’nda oturan başarısız bir öğrencinin ayrıcalığı sorgulanır. Hatta eski yıllardan kalan sahte ikametgâh sorunu vs. çıkar.

İçlerinde en sübjektif olan seçenek ise not ortalamasına göre yerleştirmedir. Not pazarı kurulabilir.

Sonuç olarak, bugün TEOG’da olduğu gibi, her uygulamanın kendine göre faydalı ve mahzurlu yanları vardır. Dolayısıyla karar verirken olaya bütünlük içinde bakmak gerekir.

ORTAÖĞRETİM YENİDEN YAPILANDIRILMALI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yönetimin kurallarına uyulmazsa 04 Aralık 2017 | 1.069 Okunma Ortadoğu'da devletler oyunu 27 Kasım 2017 | 4.396 Okunma Hangisine inanalım: Söylenen değerlere mi yaşanan pratiklere mi? 20 Kasım 2017 | 5.019 Okunma Pabucu dama atılmak 13 Kasım 2017 | 1.348 Okunma Gayriresmi yapı ve paralel yapı arasında Yargıtay kararı 06 Kasım 2017 | 1.129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar