Kıdem Tazminatı Fonu kurulabilecek mi?

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu, son 1 yıldır kıdem tazminatı meselesiyle ilgileniyor. Konuya ilk temas ettiği günlerde, hükümetin bir politikası olduğunu...

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu, son 1 yıldır kıdem tazminatı meselesiyle ilgileniyor. Konuya ilk temas ettiği günlerde, hükümetin bir politikası olduğunu düşünmüş ve sorunun çözüleceğine inanmaya başlamıştım. Son açıklamasında ise sendikaların görüşlerine başvurduklarını, 13 Temmuz’a kadar süre verdiklerini ifade etti.

Bu sorun sendikaların görüşüne kalırsa hiçbir zaman çözülemez. Çünkü hem işçi hem de işveren sendikaları anlaşılmaz bir şekilde fon kurulmasına karşı.

GENEL ÇIKARLAR ÖZEL ÇIKARLARIN ÜSTÜNDEDİR

Hukuken bütün işçilerin hakkı olan kıdem tazminatı fiilen uygulanmıyor. SGK verilerine göre kıdem tazminatını alabilen işçi sayısı oldukça sınırlı. İşinden ayrılan kayıtlı işçilerin, 2010 yılında yüzde 92’si, 2015 yılında ise yüzde 84’ü kıdem tazminatından fiilen yararlanamadı. Kayıt dışı istihdam oranının yüzde 32 olduğunu düşünürsek tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanma oranları muhtemelen daha düşük.

Gerçekte fon kurulması için mutabakat aramak da gerekmez. Çünkü bu sorunun çözümü, hem işçi haklarının korunması hem çalışma hayatının kalitesi hem de genel ekonomi açısından zorunludur.

SENDİKALAR FON KURULMASINA NİÇİN KARŞI?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yönetimin kurallarına uyulmazsa 04 Aralık 2017 | 1.071 Okunma Ortadoğu'da devletler oyunu 27 Kasım 2017 | 4.396 Okunma Hangisine inanalım: Söylenen değerlere mi yaşanan pratiklere mi? 20 Kasım 2017 | 5.021 Okunma Pabucu dama atılmak 13 Kasım 2017 | 1.348 Okunma Gayriresmi yapı ve paralel yapı arasında Yargıtay kararı 06 Kasım 2017 | 1.133 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar