Saflaşma

Saflaşma gayet açık aslında. Atlantik bir tarafta, Avrasya diğer tarafta. Bütün mesele petrolün dolarla satılmasını etkisizleştirecek olan doğalgaz pazarını kimin kontrol edeceği. Bütün bu...

Saflaşma gayet açık aslında. Atlantik bir tarafta, Avrasya diğer tarafta. Bütün mesele petrolün dolarla satılmasını etkisizleştirecek olan doğalgaz pazarını kimin kontrol edeceği. Bütün bu bloklaşmanın nedeni de bu.
Suudi devleti, bir ABD piyonudur, ordusu bile ABD’liler tarafından yönetilir, çünkü petrol üreticisidir. Bölgedeki ABD hâkimiyetinin İsrail ile birlikte iki taşıyıcı kolonundan birisidir. Mezhepçilik yapar, ABD piyonları El Kaide ve IŞİD’i destekler. ABD’nin bölgede kurmak istediği kukla devlete de tam destek veriyor. Suriye’nin bölünmesi için IŞİD ve PYD yetmezmiş gibi bir de Sünni blok yaratıyor. Bir yandan Katar’a ambargo, diğer yandan İran’a IŞİD saldırısı tezgâhlanıyor.
Bir başka gerçek de Katar üzerinden hedef alınan, petro-dolar hâkimiyetine karşı bölgesel bir doğalgaz ittifakı. Son 15 yılda yaşanan bütün Ortadoğu çatışmalarının ve BOP’un altında yatan neden… Bu da doğal olarak bir saflaşma yaratıyor, Avrasya böyle şekilleniyor. Sadece petro-dolar hakimiyetine karşı doğalgaz arz-talep dengesinden ibaret değil, tek kutuplu dünyanın sonu demek… Siyasal-kültürel yakınlıklarla destekleniyor, askeri alana uzanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP turnusoldur 17 Mayıs 2020 | 41 Okunma Gerekçesiz gerekçe 08 Eylül 2019 | 128 Okunma Savaşçılar, askerler ve diğerleri 01 Eylül 2019 | 190 Okunma Kayyım çözüm mü 25 Ağustos 2019 | 221 Okunma Irak'ta neler oluyor 14 Temmuz 2019 | 612 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar