Kerkük’ten Hakurk’a

 Hakurk’ta toprağa gömülen Amerikan mayınıyla Teğmen Raşit Aydın’ı ve Uzman Çavuş Mehmet Taşhan’ı şehit veriyoruz. Türk milletinin egemenliği uğruna ve...

 

Hakurk’ta toprağa gömülen Amerikan mayınıyla Teğmen Raşit Aydın’ı ve Uzman Çavuş Mehmet Taşhan’ı şehit veriyoruz. Türk milletinin egemenliği uğruna ve bağımsızlığı uğruna. Aynı bomba arabalara, çöp kutularına gömülüyor, 7 kez patlıyor Kerkük sokaklarında ve alışveriş merkezlerinde, çoluk çocuk onlarca can daha veriyor Türk milleti.
Kerkük nere, Hakurk nere demeyin.
ABD’nin ilk hedefi İran, ama asıl hedefi Türkiye. Son iki ay içinde en çılgın adımlarını atmaya başladı.
İran ambargosundaki muafiyetleri kaldırdı, S-400 almayalım diye Türkiye’yi tehdit etti ve İran’ı hedef alan bir harekât için cepheyi yine Irak’tan açacağını ilan etti.
Buna karşılık Türkiye, İran ile işbirliğini artıracağını, S-400’den vazgeçmeyeceğini eylemli olarak ilan etti. Hem de hükümet içinden, muhalefetten ve neredeyse bütün ana akım medyadan ABD çıkarları için çıkan çatlak seslere rağmen...
ABD’nin bu çatlak sesler dışındaki piyonları da harekete geçti.
PKK, Barzani bölgesinin hemen kuzeyinden hem Kandil-Hakurk hattından Türkiye’ye sızıp eylemler yapmaya başladı.
Barzani, daha önceden ‘tartışmalı bölgeler’ diye bilinen Kerkük ve Diyala’da kaybettiği hakimiyetini yeniden kurmak için Irak merkezi hükümeti ile nisan ayı sonlarında önemli bir görüşme yaptı. IŞİD’i bahane ederek bu bölgelerde operasyon gücü kurmak istiyordu. Bu gücün ilk hedefi elbette 16 Ekim 2017’de kendilerini bir gecede Kerkük’ten süpürüp atan Haşdi Şabi ve onun arkasındaki İran-Türkiye mutabakatı olacaktı.
Hemen diğer piyon PJAK/PKK konuştu: “ABD İran’a saldırırsa ABD’ye yardım edeceğiz.”
Buna karşılık Türkiye Hakurk’a Pençe harekâtını başlattı. Bu harekâtın başladığı saatlerde Irak Başbakanı Abdül Abdülmehdi Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüyordu.
Ertesi gün operasyon kamuoyuna yansıdı ve aynı gün Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız “Irak ile askeri işbirliğinin ve Ovaköy sınır kapısının önemini” anlattı.
Fatih Yıldız, Türkmenler tarafından çok sevilen, ABD ve Barzani tarafından ise pek haz edilmeyen önemli bir diplomat.
Aynı anda Hakurk harekatının detayları ortaya çıkmaya başladı, bir adım sonrası Kandil operasyonuydu. Kandil’in kuzeyine doğru daha öncekilere ek olarak yeni üs bölgeleri kuruluyordu. Bu da Irak ile işbirliği vurgusunu açıklıyordu, çünkü kuzeyden bir kara operasyonu çok zordu, ama bu üs bölgeleri Türkiye, Irak ve İran’ın olası bir ortak operasyonu sonrası kaçış bölgelerini tıkamak bakımından önemliydi. Ayrıca Davutoğlu zamanında bir türlü açılmayan Ovaköy sınır kapısı terörün ve Barzanistan’ın sonu anlamına geliyordu. Çünkü PKK ve Barzanistan’ın en önemli geçim kapısı olan Habur kapısını devre dışı bırakıyordu. Daha önce Zaho üzerinden Bağdat’a ulaşan yol, bu sefer daha batıdan, Telafer üzerinden Basra’ya kadar Türkmen bölgelerinden geçecekti.
ABD tekrar düğmeye bastı ve Barzani açıklama yaptı: “Kerkük’te Irak ordusu ile birlikte Peşmergeler güvenliği sağlamazsa, Kerkük hiçbir zaman güvenli olmayacak...”
Aynı günün gecesinde Kerkük’te yedi noktaya bırakılan bombalı araçlarla 5 kişi hayatını kaybetti, çoğu kadın ve çocuk 45’ten fazla kişi yaralandı. Herkes anladı kimin niye bu saldırıyı yaptığını.
Ve IŞİD militanlarının Kerkük’e sızdığı haberleri gelmeye başladı. Yani Hakurk’a cevap Kerkük’ten verildi. Hatırlarsanız birkaç ay önce de Türkiye’ye 15 bin IŞİD teröristinin sızdığı haberlerini okumuştuk. Neyse...
Hemen ertesi gün de haber bültenlerine ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’in Türkiye’ye geleceği haberi düştü. Eğer bayram için el öpüp şeker toplamaya değilse, yeni bir tehdit mektubunu, yeni bir pazarlık teklifini getirmek için geldiği besbelli.
 Bence istediği şekeri alamayacak!

BİR TERSLİK VAR 

Mesela CHP, HDP ile ittifak yaptı değil mi, AKP de hemen Öcalan’ın mektubunu piyasaya sürdü, MHP sessizlikle destekledi.
CHP ise hemen ‘’Kürtçe için yasal düzenleme yapılsın’’ diye bir çıkış yaptı. Karşılığı Diyanet İşleri Başkanı’na Yenikapı meydanında toplu namaz kıldırmak oldu. Gericilik yarışı gibi. Burada bir terslik yok mu?
Tunceli Belediyesi Dersim kalkışması yapmayı denedi, Vatan Partisi hemen tepki gösterdi, yargıya gitti, ama ne AKP ne CHP ve İyi Parti’den bir tek ses duyduk. Neden bu suskunluk?
MHP’den çıkan belli belirsiz homurdanmayı da CHP’den Özgür Özel ‘’Dersim ile hiçbir sorunumuz yok’’ diye savuşturdu.
Yeni askerlik yasası Türk Ordusu’nun düzenini temelden değiştiriyor, savaşma ve seferberlik gücümüzü çok zayıflatıyor, ordumuzu profesyonelleştiriyor. Bu kadar tehdidin ortasında 130 bin asker terhis olacak. Ama buna da hem CHP, MHP ve İyi Parti’den, tıpkı HDP’den olduğu gibi ses seda yok. Bir terslik yok mu?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ve HDP milletvekili Garo Paylan, ‘’S-400 alımının ertelenmesini’’ istedi. Sonra Milli Savunma Bakanı ‘’Daha önce S-400’lerin gelişi için Haziran demiştik, S-400 almaktan vazgeçmedik ama bu biraz daha sarkabilir’’ dedi. Rusya açıklama yaptı: ‘’Teslim tarihinde gecikme olmayacak’’ Bu işte de bir terslik yok mu?

 

HANKE KAHRAMANLARI 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP turnusoldur 17 Mayıs 2020 | 41 Okunma Gerekçesiz gerekçe 08 Eylül 2019 | 128 Okunma Savaşçılar, askerler ve diğerleri 01 Eylül 2019 | 190 Okunma Kayyım çözüm mü 25 Ağustos 2019 | 221 Okunma Irak'ta neler oluyor 14 Temmuz 2019 | 612 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar