Hayatı idame

Ekonomist değilim, ama biraz ekonomi yazayım size.... Başlıktaki tanım, hayatta kalma demektir. Bunu düşman topraklarında ve her türlü olanaktan mahrum kalma olasılığı olan komandolara ve pilotlara öğretirler... EKK...

Ekonomist değilim, ama biraz ekonomi yazayım size....
Başlıktaki tanım, hayatta kalma demektir. Bunu düşman topraklarında ve her türlü olanaktan mahrum kalma olasılığı olan komandolara ve pilotlara öğretirler... EKK (esaretten kaçma kurtulma) ya da düşman hatları gerisinde kalma senaryolarında, askerin dost kuvvetlerle buluşuncaya kadar hayatta kalmasını sağlamak içindir.  Derstir... Aslında en çok ekonomistlere verilmesi gerekir.
Normal koşullarda acıktığında yemek, mermisi bittiğinde cephane, ihtiyaç duyduğunda silah veren bir kaynağı artık yoktur. Yemek bulacak, silah üretecek ve barınacaktır. Bunun için birinci kaynağı iradesi ve bilgisiyle içinde bulunduğu koşulları olanağa çevirme yeteneğidir.
Suyu ve yiyeceği bulunduğu bölgeden temin eder, az olacağı ve taşıma kapasitesi düşük olacağı için tüketimi düşük tutmaya çalışır. Silahı, içinde bulunduğu bölgenin olanaklarından ve eski silahlarına göre biraz ilkel de olsa kendisi yapar, mızraktır, taştan baltadır, sapandır, ama kendisini korumaya yeter. Dost kuvvetlere doğru ilerler, yerlerini hafızasıyla, istikametini Çoban Yıldızına bakarak tayin eder.
Ya da...
Bütün bu zahmetlere girmez ve kaçtığı düşmana teslim olur... O zaman yemek de var güvenlik de... Silaha zaten ihtiyacı olmaz ya da düşmanın askeri olur ve onun hedefleri için onun nöbetini tutar. Bu bir seçim meselesidir.
Demem o ki, içinde bulunduğumuz büyük ekonomik kriz bir sonuçtur ve bu sonuçtan kurtulmanın tek yolu bağımsızlık kararlılığıdır. Bölge ülkeleri müttefikimizdir, arazi bizimdir, Çoban Yıldızı parlamaktadır. Biraz çile çekilecektir, kaçınılmaz. Ama, tarih değişecektir. 
Yoksa, bu krizden kurtulmak için “AB...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP turnusoldur 17 Mayıs 2020 | 41 Okunma Gerekçesiz gerekçe 08 Eylül 2019 | 128 Okunma Savaşçılar, askerler ve diğerleri 01 Eylül 2019 | 190 Okunma Kayyım çözüm mü 25 Ağustos 2019 | 221 Okunma Irak'ta neler oluyor 14 Temmuz 2019 | 612 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar