Seçim... Ekonomi... Mesaj... Sağduyu

Bayram boyunca yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim çok net... Tüm siyasi tartışmalara ve mesaj verme niyetine rağmen "sağduyunun ağır basacağı" görülüyor. Vatandaş, istikrarı...

Bayram boyunca yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim çok net...
Tüm siyasi tartışmalara ve mesaj verme niyetine rağmen "sağduyunun ağır basacağı" görülüyor.
Vatandaş, istikrarı önemsediği kadar güven ortamını da önemsiyor. İşte bu nedenle ağırlıklı olarak "ekonomi" ile ilgili sorulara muhatap olduk.
Kimse türbülans istemiyor. İsraftan, verimsiz harcamalardan uzak durulması gerektiğini söylüyor. Kaynağı belirsiz vaatleri ciddiye almıyor. Popülizme kapı aralamıyor. Hal böyle olduğu için ileriye dönük teminatları can kulağı ile dinliyor, ikna olmaya açık izlenimi veriyor.

***
Hepimiz biliyoruz ki seçim döneminde açıklanan vaatler ve yapılan somut ödemeler söz konusu... Maliyeti 30 milyar lira civarında. Tabii ki finansmanı çok mühim. Türkiye ekonomisini, kalıplarla değerlendirdiğinizde gördüğünüz tablo ile Türkiye'yi kendine özgü dinamiklere göre değerlendirdiğinizde vardığınız tablo birbirinden farklıdır. Türkiye, ekonomideki esneklikleri ve emniyet supapları ile hakikaten çok orijinal bir ülkedir.
Örneğin, sadece imar barışı ile elde edilecek gelir -abartılı tahminler bir kenara bırakıldığında dahi- 48-68 milyar lira arasında değişmektedir.
Bedelli askerlik, vergi ve sigorta prim borçlarında yeniden yapılandırma vb. kalemler eklendiğinde ciddi miktarda gelir sağlama kapasitesi mevcuttur.
Kuşkusuz, süreklilik kazanan giderlerin karşılanmasını bir defalık gelirlere bağlamak doğru değildir. Ancak bu aşamada gerekli olan, yılbaşında bütçelendirilmeyen harcamaların karşılığının bulunmasıdır. Hazine'nin, nakit yönetimi ise kısa süreli bir fırsat penceresi açacaktır.
Böylece, 2019'a girilirken;
Ödenek tahsislerinin gözden geçirilmesi,
Harcamaların rasyonalize edilmesi,
Vergi tabanının genişletilmesi mümkün olacaktır.
25 Haziran sabahından itibaren üç adımın eş anlı olarak atılması pek çok ezberi bozmaya yetecektir:
1- Yenilenen ve güven aşılayan bir ekonomi kadrosu.
2- Yeni bir ekonomik program.
3- Mali tedbir dizisi.
Netice... Hayat seçimlerimizden ibarettir. Gün, duyguların değil, aklın günüdür.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Görmesi netleşen Özel, açıkgöz CHP’liler... 25 Nisan 2024 | 19 Okunma Makbule Atadan... ‘İnsanüstü Atatürk... Hakiki Atatürk’ 23 Nisan 2024 | 210 Okunma Değişim, dönüşüm ve zamanın ilerisinde koşmak 20 Nisan 2024 | 143 Okunma Erdoğan... Bir Liderlik Dersi! 18 Nisan 2024 | 383 Okunma İran, İsrail... Madalyonun iki yüzü! 16 Nisan 2024 | 158 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar