YPG balonu böyle söner…

PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG’yi daha düne kadar kimse tanımazdı. Bölgede hiçbir etkinlikleri yoktu. Ne zamana kadar? DEAŞ ortaya çıkıp Musul’u ve Suriye’nin kuzeyini işgal etmeye başlayana kadar. Amerikalı...

PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG’yi daha düne kadar kimse tanımazdı. Bölgede hiçbir etkinlikleri yoktu. Ne zamana kadar? DEAŞ ortaya çıkıp Musul’u ve Suriye’nin kuzeyini işgal etmeye başlayana kadar. Amerikalı bir kaynağın bu konuda şöyle bir tespiti var: “PYD-YPG sizin pasif tutumunuz nedeniyle parladı. DEAŞ, Musul’a saldırdığında ve Kuzey Suriye’de ilerlediğinde Türkiye Fırat Kalkanı ile yaptığını o gün yapsaydı bugün PKK-PYD diye bir örgüt belki yoktu.”
***
İddialara göre, DEAŞ Musul’a saldırdığında ve Kuzey Suriye’de sınırlarımıza yakın bölgeleri ele geçirmeye başladığında ABD; Türkiye’nin bölgeye kara gücü sokarak ABD’nin ve koalisyonun istihbarat-lojistik ve hava desteği ile DEAŞ’la mücadele etmesini istemiş.
Türkiye-ÖSO-Türkmenler ve Peşmergeden oluşan bir kara gücü ile DEAŞ’ın Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de ilerleyişini durduracak bir plana Türkiye’deki siyaset kurumu sıcak bakmış. Dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’den çalışma yapılması istenmiş. Ancak Genelkurmay Hukuk Müşavirliği ve Genelkurmay Harekât ve İstihbarat Başkanlıkları olumsuz görüş bildirmişler. Dolayısıyla Orgeneral Özel de bu plana karşı olumsuz görüş bildirmiş.
Amerikalılar bugün buna dayanarak şu argümanı dile getiriyor: “Eğer o gün DEAŞ’la Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de mücadeleye ‘evet’ deseydiniz, biz PYD-YPG’ye muhtaç olmazdık. Türk Ordusu ÖSO ve Peşmerge ile birlikte her iki bölgenin ana gücü olur, siz de bölgede belirleyici olurdunuz. Ama ABD, DEAŞ ile mücadelede kara gücü olarak PYD-YPG’ye muhtaç kaldı. Onları destekledi, eğitti, donattı ve silah yardımı yaptı. ABD’nin PYD-YPG’den başka çaresi kalmamıştı.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar