Üst Akıl boşa düştü...

Türkiye-Rusya ilişkileri en üst seviyedeyken; her iki ülke 100 milyar dolarlık ticaret hacmini sayıklarken, Avrupa’ya Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden taşıyacak ‘Türk Akımı’ projesinin ön...

Türkiye-Rusya ilişkileri en üst seviyedeyken; her iki ülke 100 milyar dolarlık ticaret hacmini sayıklarken, Avrupa’ya Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden taşıyacak ‘Türk Akımı’ projesinin ön görüşmeleri yapılırken birileri düğmeye bastı ve Suriye sınırında Rus uçağı düşürüldü. Ortalığı buz kesti. Birkaç ay içinde Türkiye-Rusya ilişkileri durma noktasına geldi. Ticaretimiz geriledi; Rus turistler ülkemize gelmez oldu. Daha beteri ise savaş uçaklarımızı Suriye üzerinde DAEŞ’le mücadele dahil uçuramadık. Sınırdan öteye burnumuzu bile sokamadık. Bu gerginlik kimin işine yaradı? Elbette ki Esad rejiminin, İran’ın, PYD-YPG’nin ve ona koridor oluşturulması için destek veren ABD’nin. PYD-YPG ve PKK, DAEŞ’le mücadele bahanesi ile Kuzey Suriye’nin üçte ikisini ele geçirdi. Fırat’ın batısına geçip Kobani-Cezire ve Afrin kantonlarını birleştirmenin derdine düştüler. Rusya ile gerginliğimiz nedeniyle bu ilerlemeye askerî olarak müdahale edemedik. Rusya ile gerginliğimizi fırsat bilen PKK-YPG ve DAEŞ terör örgütleri Kuzey Suriye’de rahat hareket ettiler ve Türkiye’ye saldırmaya, eylem koymaya başladılar.
***
15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye; FETÖ ve ABD-İngiltere-İsrail derin devletlerinin ilişkilerini deşifre etti. FETÖ’yü bir üst aklın yönettiği gözler önüne serildi. FETÖ'nün üst aklın Türkiye ile Orta Asya, Afrika ve Orta Doğu’da operasyonlarını daha doğrusu pis işlerini yapan taşeron bir örgüt olduğu gerçeği net bir biçimde ortaya çıktı. O dönemde Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmak isteyen üst aklın FETÖ maşasının TSK içindeki elemanlarını kullanarak Rus uçağını planlayarak düşürdüğü anlaşıldı.
Sabotaj ve kumpası fark eden Cumhurbaşkanı Erdoğan bu oyunu bozmak için Rusya ile ilişkileri tamir etme; eskisinden daha ileri bir seviyeye taşımak için harekete geçti. Türk ve Rus devlet adamları hızla ilişkileri düzeltmeye başladılar. Türk Akımı yeniden gündeme alındı. Anlaşmalar imzalandı. Meclisten geçti ve Cumhurbaşkanı onayladı. Şimdi Rus tarafı onaylıyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili tüm yasal izinler tamamlandı. Projeye hız verildi. Turizm alanındaki kısıtlamalar kaldırıldı. Ticaret hacminin artması için yoğun bir görüşme trafiği devam ediyor. Siyasi ve diplomatik alanda da iki ülke arasında ciddi bir iş birliği ve yakınlaşma yaşanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar