Trump’ı bekleyen tercih

Amerikan merkez medyası ve iddialı anket şirketlerinin hepsi ‘ters köşe’ oldu. ABD merkez medyası da bizim merkez akım medya gibi siyasi yarıştaki gerçek durum yerine kendi beklentilerini spekülatif maksatlı olarak...

Amerikan merkez medyası ve iddialı anket şirketlerinin hepsi ‘ters köşe’ oldu. ABD merkez medyası da bizim merkez akım medya gibi siyasi yarıştaki gerçek durum yerine kendi beklentilerini spekülatif maksatlı olarak manşetlere taşıdı. Dünyayı ve Türkiye’yi de bir şekilde etkileyecek olan bu seçimde Trump’ın başkan seçilmesinin söylenenlerin aksine ABD’nin dış politikası ve ekonomi politikasında önemli değişikliklere sebep olacağını değerlendiriyorum. Mesela Obama’nın aksine Trump, Orta Doğu’da İran yerine başka ülkelerle çalışacaktır. Terör örgütleri ile iş tutmak yerine devletlerle iş birliği yapacaktır. Trump, dünya ile uğraşmaktan çok enerjisinin önemli bir bölümünü ABD’ye harcayacaktır.
***
Özellikle Suriye krizi ile birlikte Türkiye-ABD ilişkileri en kötü dönemini yaşamaktadır. Trump’ın başkanlık dönemine girerken ABD ile iki temel problemimiz rahatsız edici seviyeye ulaşmıştı. Terörist başı Gülen’in ABD’deki faaliyetlerinin durdurulması ve Türkiye’ye iadesi. Trump ve çalışma ekibinden gelen ilk sinyaller yeni başkanın terörist başı Gülen’i ABD topraklarında barındırmayacağı yönünde. Ama Türkiye’ye iadesi hâlâ zayıf bir ihtimal. Güçlü bir ihtimal ülkeden sınır dışı edilmesi. Trump’ın bunu hızlandırması Türkiye-ABD ilişkilerindeki en önemli sorunu çözmüş ve normalleşme başlamış olacaktır.
***
İlişkilerde ikinci sorun alanı bu ülkenin Irak ve Suriye’de DAEŞ terör örgütüne karşı başka terör örgütlerini silahlandırıp kullanması, bu terör örgütlerine alan açması, âdeta meşruiyet kazandırması. Farkında olarak veya olmayarak Irak’ın kuzeyinden başlayarak Suriye’nin kuzeyini de içine alan ve Akdeniz’e kadar uzanan bir koridorun bu terör örgütlerinin kontrolüne geçmesine yardımcı olması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar