Suriye’de savaş durdurulmalı

Rusya ve Türkiye’nin başını çektiği, Astana’da yapılan tarihî Suriye zirvesinde Türkiye-Rusya ve İran ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizma ile izleme ve uygulamasını sağlama konusunda...

Rusya ve Türkiye’nin başını çektiği, Astana’da yapılan tarihî Suriye zirvesinde Türkiye-Rusya ve İran ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizma ile izleme ve uygulamasını sağlama konusunda uzlaştılar. Astana Zirvesi’nin hedefi, 30 Aralık’ta Suriye’de Rusya ve Türkiye’nin çabası ile ilan edilen ateşkesi güçlendirmek, yoğun ateşkes ihlallerinin önüne geçmek.
Astana Zirvesi’nde ilk kez Suriye’de sahada savaşan tarafların temsilcileri (DEAŞ, El-Nusra ve PYG hariç) bir masa etrafında buluştular. Buna ilave sahada en etkin olan Rusya-Türkiye ve İran’ın zirvedeki varlığı sonuç almayı kolaylaştırıyor. Astana Zirvesi’nden güçlü-denetlenebilir ve kalıcı bir ateşkes ile insani yardımların ihtiyaç duyulan noktalara ulaştırılması neticeleri alınırsa amaç hasıl olur. Türkiye muhalif grupların; Rusya rejim güçlerinin garantörlüğünü üstlenmişti. Astana zirvesine, Şii milisler ve Hizbullah üzerinde söz sahibi olması nedeniyle İran da dâhil edildi. Daha önce Cenevre’deki görüşmelere sadece siyasi muhalefet katılmıştı. Astana’daki zirveye askerî muhalefet de geniş bir katılım sağladı. Yazıyı kaleme aldığım saatlerde zirve henüz sonuçlanmamıştı. Ama Rusya-Türkiye ve İran’ın ortak açıklaması yeterli ipuçlarını verdi.
30 Aralık’ta ilan edilen ateşkesi Türkiye-Rusya ve hatta rejim destekliyor. İran ve İran’ın sahadaki grupları ile ABD’nin, ateşkesi can-ı gönülden destekledikleri söylenemez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar