Karşı çıkıyorlar, çünkü…

Cumhurbaşkanlığı sistemi veya partili cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık sistemine kimler karşı çıkıyor? İçeride HDP; uzantısı PKK, CHP, sol ideolojik görüşün hakim olduğu...

Cumhurbaşkanlığı sistemi veya partili cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık sistemine kimler karşı çıkıyor? İçeride HDP; uzantısı PKK, CHP, sol ideolojik görüşün hakim olduğu odalar, dernekler ve sendikalar ile küresel sermayenin ülkemizdeki distribütörleri, FETÖ ve Paralel Yapıya mensup kişi ve kurumlar, FETÖ’nün tesirindeki bazı siyasi partiler. Başkanlık sistemine dışarıda kim karşı çıkıyor? Derin ABD, İngilizler, İsrail ve İsrail’in yönettiği lobilerle kısmen de derin Almanya, Türkiye’nin sistem değiştirmesine karşı çıkıyor ve bu değişimi engellemenin yollarını arıyor.
***
CHP 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğinden önce vesayet kurumlarını kullanarak iktidara etki edebiliyordu. İktidarda olmasa bile günün sonunda CHP’nin dediği oluyor, Türkiye CHP’nin istediği gibi yönetiliyordu. Ordu ve yargı, cumhurbaşkanının üzerindeki etkilerini de kullanarak CHP’nin düşüncesini iktidarda tutuyordu. Vesayet kurumları ortadan kalktıkça veya bu kurumların yetki ve sorumluluk sınırları hukuk devleti normlarına çekildikçe CHP’nin sistem üzerindeki kontrolü ve etkisi azalıyor. Çünkü başkanlık sisteminde; vesayet oluşması âdeta imkânsız.
***
Ayrıca devlet başkanı seçiminde Türkiye iki partinin öne çıkacağı bir sisteme geçiyor. CHP aklı iki partili bir sistemde CHP’nin başkan çıkarmasının imkânsız olduğuna inanıyor. Bu nedenle başkanlık sistemine şiddetle karşı çıkılıyor. Başkanlık sistemine geçildiğinde, seçmeninin en az yüzde 65’i sağ görüşlü olan bu ülkede CHP’nin iktidara gelmesi artık imkânsız hâle geliyor.
Öte yandan bürokratik Cumhuriyet’te vesayet kurumları aracılığı ile devlet ve hükûmet yönetimine etki eden CHP, sistem değişikliğinde bu imkânını da kaybediyor. CHP bu somut nedenlerle ölesiye başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Gerçek sebepler bunlar. Ama CHP başka maske gerekçeler sıralıyor. Sistemin değil rejimin değiştiğini söylüyor. Ancak bu iddiaları doğru değil. Bu ülkenin rejimi demokratik Cumhuriyet. Sadece sistem değişiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar