Doğu komşumuz İran'a bakış...

İran, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ılımlı tavrının da katkısıyla ABD ve Batı dünyası ile nükleer enerjinin kullanımı konusunda anlaştı. Son yılların en pasif ve en öngörüsüz...

İran, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ılımlı tavrının da katkısıyla ABD ve Batı dünyası ile nükleer enerjinin kullanımı konusunda anlaştı. Son yılların en pasif ve en öngörüsüz ABD Başkanı olan Obama’nın diyebiliriz ki tek başarısı Tahran’la bu sorunun çözümü konusunda anlaşmaya varmış olmasıdır. ABD ve Batı dünyası İsrail’in nükleer güce sahip olmasına ses çıkarmıyor. Hindistan, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve hatta belki Pakistan bombalara sahipler. Onlar da nükleer bombaların varlığını dünya barışı için tehlike olarak görmeyen ABD ve Batı dünyası, İran’ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmasına bile tahammül edemedi. ABD ve AB; İsrail ve dünyadaki güçlü İsrail lobilerinin baskıları ile yıllardır İran’a katı-acımasız ve haksız ekonomik, insani, siyasi ambargolar uyguladılar.
İran halkı bu ambargolardan çok çekti. ABD ve Batı Dünyası İran ile ticaret yapan her ülkeyi, her şirketi neredeyse terörist ilan etti. İran’ın doğalgaz ve petrol satışlarını engellediler. Dünyanın birçok yerinde İran’a ait paralara el koydular. Bu ambargo İran halkının günlük yaşamını; hayat standardını olumsuz etkiledi. Dolayısıyla İran halkına haksızlık yapıldı. Son anlaşma ile bu ambargoların kaldırılmasına karar verildi. Neyse ki millet olarak komşumuz İran’a ve din kardeşimiz İranlıların yüzüne bakacak yüzümüz var. Çünkü Türkiye ABD ve AB’nin tüm baskılarına-tehditlerine ve zorlamalarına rağmen İran halkına acımasızca uygulanan ambargoların çoğuna katılmadı.
Türk halkı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti en zor günlerinde İran’ın, İran halkının yanında oldu. Tüm kısıtlamaların, ambargoların kaldırıldığının söylendiği bu dönemde iki kez Tahran’ı ziyaret etme imkânı buldum. Hakikaten ambargonun İran’ı ve İran halkını çok olumsuz etkilediğine şahit oldum. İran’ın yol-köprü-tünel-içme suyu, kanalizasyon, havalimanı, otel, hastane gibi birçok altyapı yatırımına acilen ihtiyacı var. Bir ülke düşünün ki petrolü var, zengin doğalgaz yatakları var. Ama milyarlarca dolarına el konulduğu için yatırım yapamıyorlar. Müthiş bir zulüm bu. Tahran’da her şeye ihtiyaç var. İran halkı medeni dünyanın yaşadığı hayat standardını fazlasıyla hak eden bir halk.
Tahran’daki tüm oteller İtalyan, Fransız, Rus, Çin, Türk ve Güney Koreli iş adamları ile dolu. Boş yer bulmak çok zor. Anlaşmaya varılması ve ambargonun kaldırılacağının ilan edilmesi ile birlikte yabancı iş adamları Tahran’a akıyor. Herkes yatırım imkânlarını araştırıyor. İran’da aklınıza gelebilecek her alanda yatırım imkânı var. Ancak henüz ABD ambargonun kaldırılmasını tam olarak uygulamaya koymadığı için yatırımcılar tedirgin davranıyor. ABD ve Batı samimi olarak ambargoları kaldırılırsa ve İran’a uygulanan bütün kısıtları bitirirlerse İran’ın para sorunu da yok.
Çin’den, Güney Kore’den, Kanada’dan iş adamları yatırım için İran’da cirit atarken Türk iş dünyasının İran pazarı ile ilgili çekingen davranmasını yadırgıyorum. İranlılar Türkleri seviyorlar, Türkiye’ye müthiş bir ilgi duyuyorlar. Yatırımcı tercihinde de Türk iş adamlarını, Türkiye’den giden yatırımcıları tercih ediyorlar. Özellikle de Cumhurbaşkanı Sayın Ruhani’nin yatırımlarda Türklere öncelik verilmesi-tercih edilmesi konusunda özel çabaları var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar