Demokrasiye inanan halka güvenir…

Türkiye’de bir sistem sorununun varlığını kabul etmeyen yok. Herkes, Türkiye’nin bir rejim sorununun olmadığını ancak ciddi bir sistem sorununun varlığını kabulde hemfikir. Cumhurbaşkanının halk...

Türkiye’de bir sistem sorununun varlığını kabul etmeyen yok. Herkes, Türkiye’nin bir rejim sorununun olmadığını ancak ciddi bir sistem sorununun varlığını kabulde hemfikir. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden sonra mevcut sistem sorunu daha da derinleşmiştir. Cumhurbaşkanı ile hükümetin yetki ve sorumlulukları iyice birbirine karışmıştır. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile birlikte Türkiye fiilen ‘yarı başkanlık sistemine’ adım atmıştır. Gelinen noktada bu fiili durum ile anayasal durumu uyumlu hâle getirme zorunluluğu kaçınılmazdır. Siyaset kurumu bu sorunu artık parlamento çatısı altında daha fazla gecikmeden çözmek mecburiyetindedir. Yani Türkiye bir karar verecek: Parlamenter sistem ile mi devam edelim, yoksa başkanlık sistemine mi geçelim?
***
Bunun kararını ne tek başına AK Parti, ne de tek başına CHP verebilir. Bunun kararını millet verecektir. AK Parti’ye, MHP’ye, CHP’ye hatta HDP’ye düşen görev bu sorunu milletin kararına sunup, milletin verdiği karara saygı duymaktır.
***
Siyasetten çözüm beklerken bazı CHP’li sözcülerin açıklamaları beni çok kaygılandırıyor. Milletin oyları ile seçilip meclise gelmiş bir milletvekili, “Biz sağ olduğumuz sürece başkanlık sistemine geçilmesine izin vermeyiz, müsaade etmeyiz. Unutsunlar bunu” tarzında bir cümleyi nasıl kurar?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar