Cumhurbaşkanlığı sistemi neler getirecek -2-

Nisan ayında referanduma sunulacak olan anayasa değişiklik teklifinin en önemli maddeleri şüphesiz Cumhurbaşkanı’nın yetkileri ile ilgili. Yapılan en önemli değişiklik ise Cumhurbaşkanı’nın partisi ile...

Nisan ayında referanduma sunulacak olan anayasa değişiklik teklifinin en önemli maddeleri şüphesiz Cumhurbaşkanı’nın yetkileri ile ilgili. Yapılan en önemli değişiklik ise Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişiğini kesmek zorunda kalmaması. Kanaatimce, bu değişiklikle birlikte siyaset daha samimi ve reel bir zemine kavuşacak. Aslında siyasete ve partilere olumsuz bakış, vesayetçi dönemden kalma kötü bir ön yargı. Partilere olumsuz bakmamak lazım. Parti kurulları ve kanalları Cumhurbaşkanlığı makamının halkla iletişimini ve ortak akıl ile politika oluşturulmasını kolaylaştıracak. Ayrıca partili olması, Cumhurbaşkanı’nın siyaset üstü konularda diğer partilerle çalışmasına da engel değil. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin Yürütme ve Yasama arasındaki politika uyumuna da katkısı olacaktır. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın partili olması zorunlu değildir, ihtiyari bir durumdur.
Muhalefetin eleştirilerinden biri Cumhurbaşkanı’na kararname düzenleme yetkisi verilmesi. Oysa kararname ile kanun çeliştiğinde esas olan kanun. Ayrıca Cumhurbaşkanının kararname yetkisi kanun ile düzenlenmeyen alanları kapsıyor, temel haklar ve siyasi haklar gibi konularda kararname düzenleyemeyecek. Kararnameler ağırlıklı olarak idarenin düzenlenmesi ve işleyişine ilişkin olacak. Ayrıca Meclis’in ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi olacak. Kararnameler bugünkü sistemde var olan Bakanlar Kurulu kararları gibi olacak.
Yeni sistemde kurumlar ile ilgili düzenlemeler de kararname ile yapılacak. Bu şekilde kurumsal dinamizm artacak. Gereksiz hâle gelen kurumlar kapatılacak, benzer iş yapan birim veya kurumlar da birleştirilecek. Kurumsal düzenlemelerle uğraşmayan Meclis, esas işi olan kanunlara daha fazla zaman ayırabilecek.
Yine en çok konuşulan düzenlemelerden biri Cumhurbaşkanın fesih yetkisi. Bir defa şunu belirtelim; tek taraflı bir fesih söz konusu değil. Cumhurbaşkanı veya Meclis, seçimi yenilemeye kararı verirse, iki seçim de yenilenecek. Bu şekilde karşılıklı denge ve denetim getirilmiş olacak. Ayrıca uzlaşmaya zorladığı için sistem de tıkanmayacak. Nihai hakemliği yine millet yapacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar