Cumhurbaşkanlığı sistemi neler getirecek -1-

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren ve TBMM’de kabul edilen Anayasa değişiklik teklifi nisan ayında yapılacak referandumla milletin oyuna sunulacak. ‘Hayır’ cephesinin kara propagandasına-çarpıtma...

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren ve TBMM’de kabul edilen Anayasa değişiklik teklifi nisan ayında yapılacak referandumla milletin oyuna sunulacak. ‘Hayır’ cephesinin kara propagandasına-çarpıtma çabalarına rağmen millet yeni sistemin neler kazandıracağının farkında.
Her şeyden önce yeni sistem Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak. Siyasi istikrar kalıcı hâle gelecek ve kurumsal olarak garanti altına alınmış olacak. Hükûmet kurma zorluğu tarihe karışacak. Hızlı ve etkili bir Yürütme, ekonomik büyüme ve kalkınma sürecini hızlandıracak. Türkiye’nin makroekonomik rakamları bunu teyit ediyor, zira en hızlı büyüme dönemleri, siyasi istikrar ve güvenin hâkim olduğu yıllar.
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte Yasama da Yürütme de güçlenecek. Ayrıca ikisini belirleyen millî irade de güç kazanmış olacak. Vesayet sistemi tamamen tasfiye edilecek. Yasama, asli işlevi olan kanun yapmaya ve halk adına yürütmeyi denetlemeye yoğunlaşacak. Yürütme ile bağı kesilen Yasama asli işlevlerini daha kaliteli şekilde yapacak. En az yüzde 50 oy almak zorunda olunacağı için merkez siyaset güç kazanacak, marjinal siyaset güç kaybedecek. Böylece toplumsal birlik pekişecek, değişik kesimler aynı şemsiye altında buluşacak.
Yine, güçlü yürütme, terörle mücadelede daha etkili olacak ve huzurun tesis edilmesinde kararlılık güçlenecek. Güçlü yönetim sistemi, ülkemizi bölgesinde ve küresel siyasette daha etkili bir konuma yükseltecek. Orta Doğu başta olmak üzere, artan güç mücadelesinde avantajlı bir konum elde edilmiş olacak.
Yeni sistemin en önemli kazanımlarından biri Yargıda olacak. Yargının bağımsızlığı ifadesine “tarafsızlığı” da eklenerek yargıya olan güven artırılacak. Yargının içinde FETÖ benzeri yapılanmaların da önüne geçilecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar