BM’de "Cerablus" anlatılacak

71’inci BM Genel Kurulu’na katılmak üzere Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte New York’a gidiyoruz. Türkiye açısından BM gündemi üç başlıktan oluşacak. ***Cumhurbaşkanı Erdoğan burada...

71’inci BM Genel Kurulu’na katılmak üzere Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte New York’a gidiyoruz. Türkiye açısından BM gündemi üç başlıktan oluşacak.

***
Cumhurbaşkanı Erdoğan burada “mülteciler” konulu liderler zirvesine katılacak. Türkiye’nin açık kapı ve sığınmacı politikasını dünyaya tekrar anlatacak. Sığınmacı krizini sona erdirmek için Suriye sorununun kalıcı çözümü ile ilgili görüşlerini muhatapları ile paylaşacak. Yer yer Ege’nin soğuk sularında son bulan insani dramlara sahne olan bu krizin çözümü için ABD’nin bir türlü sıcak bakmadığı Cerablus örneği anlatılacak. Güvenli hâle gelen bu bölgeye sığınmacıların dönüş için nasıl kuyruk oluşturduğunun altı çizilecek. DAEŞ-YPG ve Suriye rejiminin müdahalesine kapalı, güvenliği sağlanan güvenli bölge oluşturulmasının hem ölümleri azaltacağı hem de mülteci krizine çare olacağı vurgulanacak.
İnsanlık dramına kulaklarını tıkamakta ısrar eden uluslararası kamuoyuna inat bakalım BM’den mültecilerle ilgili somut bir sonuç çıkacak mı? BM yüz akı bir sınav verecek mi? İzleyip göreceğiz…
***
Erdoğan’ın ikinci önemli başlığı FETÖ’nün darbe girişimi ve Gülen’in iadesi olacak. Zirve vesilesiyle Sayın Cumhurbaşkanı 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ elebaşı Gülen tarafından yapıldığını anlatarak iadesini tekrar tekrar talep edecek.
Bu konuda Gülen’in iade öncesi kaçmasının önlenmesi için gözaltına alınması, FETÖ’nün ABD’deki tüm faaliyetlerinin engellenmesi konusu malumunuz olduğu üzere şu anda Türkiye ile ABD arasındaki en büyük sorundur. Bu sorun çözülmeden Türkiye-ABD ilişkilerinin eski seviyesine gelmesi âdeta imkânsızdır. Zirvede ABD’li muhataplara bu konu enine boyuna tekrar anlatılacak.
***
Diğer önemli başlık ise elbette ki Suriye iç savaşı ve terörle mücadele olacak. Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin dengeleri değiştiren Fırat Kalkanı operasyonu ile DAEŞ-PKK ve onun Suriye kolu PYD’ye karşı verdiği çok yönlü mücadeleye ilişkin bilgi verecek.
Artık PYD, neredeyse Gülen’den sonra ABD-Türkiye arasındaki ikinci sorun alanına dönüşmüş vaziyette. Türkiye, ABD’nin DAEŞ ile mücadele bahanesiyle PYD-YPG’yi şartsız desteklemesinden rahatsız. Çünkü ABD, YPG’ye verilen desteğin bir şekilde PKK’ya aktarıldığını daha fazla inkâr etmeden artık anlamalı. Türkiye’nin sadece DAEŞ ile değil şartsız silah bırakmaya razı olana kadar PKK ve Suriye’deki uzantısı YPG ile mücadelesini de samimi olarak desteklemesi, YPG’yi koruyup kollamaması, meşrulaştırmaması gerekiyor.
Çünkü, Türkiye’nin başarı ile ÖSO vasıtasıyla yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonu, ABD’nin DAEŞ ile mücadele için YPG’ye mahkûm olmadığını ortaya koymuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 776 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 347 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 118 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar