Başbakan’ın 'evet' hedefi yüzde kaç?

Ülkemizde hükûmet etme sistemini değiştirecek anayasa değişikliği referandum süreci başladı. CHP, DSP, İP, HDP, PKK, FETÖ ve DEAŞ terör örgütü ‘hayır’ cephesinde yer alıyor. AK Parti...

Ülkemizde hükûmet etme sistemini değiştirecek anayasa değişikliği referandum süreci başladı. CHP, DSP, İP, HDP, PKK, FETÖ ve DEAŞ terör örgütü ‘hayır’ cephesinde yer alıyor. AK Parti, MHP ve Cumhurbaşkanı ise ‘evet’ cephesini oluşturuyor.
Referanduma yaklaşık 60 gün süre var. Anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçtiği günden bu yana yapılan kamuoyu araştırmalarında ‘evet’ oranı her zaman ‘hayır’ oranından yüksek çıktı. Belki ilk başlarda kararsızların oranı fazlaydı ama ‘hayırlar’ hiçbir kamuoyu yoklamasında ‘evet'lerin üzerinde çıkmadı ‘evet’ler az veya çok hep önde oldu.
***
Sandık yaklaştıkça ilk günlerde yüzde 20’lerde olan kararsızların oranı da azalıyor. Kararsız sayısı azaldıkça 'evet'lerin oranı da dolayısıyla artıyor. Her ne kadar zaman zaman gönlü ‘evet’ çıkmasından yana olan bazı gazeteci arkadaşlar ‘evet rüzgârı tersine döndü’ diye iyi niyetli uyarılar yapsa da terse dönen bir şey yok. Sadece ‘evet’ oranının artış ivmesinde söylemlere göre sorunlar-yavaşlamalar yaşanabiliyor. “Evet kampanyasını yürütenler rehavete kapılmasın” diye ‘evet’ oranları çok yüksek de gösterilmiyor. ‘Evet’ oylarını düşürecek en ufak bir gelişme iktidar kanadına biraz da abartılarak aktarılıyor.
***
Nihayet bu hafta sonu kampanya bütün hızıyla başladı. Sayın Cumhurbaşkanı çok süratli bir biçimde meydanlara indi. 3 günde 5 şehirde milletle kucaklaştı. Hepimiz meydanlardaki coşkuyu ve Sayın Cumhurbaşkanına milletin teveccühünü yakinen gördük. Cumhurbaşkanlığı sistemini halkın anlayacağı dilde sade-vurucu ve anlaşılır şekilde anlatıyor. En az 30 büyük şehirde milletle buluşacak. Öte yandan sayın Başbakan da ayrı bir program çerçevesinde sahada olacak.
***
“Kimse rehavete kapılmasın, aman işi sıkı tutsun herkes” diye özenle rakam verilmiyor ama yapılan kamuoyu araştırmalarının tamamında ‘evet’ oyları hep ‘hayır’ oylarından önde çıkıyor. Kim ne derse desin, kim hangi algıyı oluşturmaya çalışırsa çalışsın kanaatimce ‘evet’ oyları sandıktan minimum yüzde 55 çıkacaktır. AK Parti kurmayları ise bıçak sırtı bir durumla ‘evet’ çıkmasını istemiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda zamanı. 02 Ekim 2017 | 777 Okunma Doğan’ın FETÖ’ye esareti 13 Eylül 2017 | 348 Okunma Darbecilerle gerçekten hesaplaşıyor muyuz? 08 Eylül 2017 | 4.043 Okunma Elini görüyoruz İsrail! 06 Eylül 2017 | 265 Okunma Bayram bir fırsattır, iyi değerlendirelim 01 Eylül 2017 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar