CHP, din düşmanlığından neden bir türlü kurtulamıyor?

''Çocuklara Kur'an öğretmek orta çağ zihniyetidir'' diyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'i, Kılıçdaroğlu ''Bu en doğal haktır'' diyerek susturdu ama bu hezeyan, Özer'in kişisel tepkisi değil...

"Çocuklara Kur'an öğretmek orta çağ zihniyetidir" diyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'i, Kılıçdaroğlu "Bu en doğal haktır" diyerek susturdu ama bu hezeyan, Özer'in kişisel tepkisi değil, CHP'nin "kurumsal" tavrıdır.

CHP'de muhafazakâr görünme ihtiyacını ilk hisseden İsmet İnönü'dür.

27 yıllık tek parti diktatörlüğü döneminde milletin oyuna hiç ihtiyaç duymayan CHP, 1946'daki ilk "seçim"de, milletten ne kadar uzak olduğunu fark etmiş, iktidarı dipçikle zor kurtarmıştı.

Bu yüzden 1947'deki 7. Kurultay, özeleştiri kurultayına dönüşmüştü. CHP Mebusu Hamdullah Suphi Tanrıöver, isyan noktasına getiren din düşmanlıklarını şöyle özetlemişti:

"Yanıma gelen Meclis hademeleri ağlayarak, 'Vallahi, billahi 6 köyde bir tek imam kaldı. Ölülere nöbet bekletiyoruz. Böyle giderse ölülerimizi köpek leşi gibi gömeceğiz' dedi."

CHP'nin "millet" diye bir derdi yoktu ama yağmur gibi yağan benzer şikâyetler, iktidarın elden gideceğini gösteriyordu.

1950 seçimleri yaklaşınca daha da panikleyen İnönü, Ocak 1949'da Başbakan Hasan Saka'yı istifa ettirerek "İlahiyat Fakültesi kurucusu" gibi göz alıcı bir dindarlık(!) makyajı bulunan Şemseddin Günaltay'ı başbakan yapmıştı.

Oysa; bilmediği dine saldıran öncekilerin aksine, bilerek din düşmanlığı yapan bu dindar(!) başbakanın darbeleri çok daha ağır olacaktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: 27 Mayıs'ı yapanlar bugün utanıyor! Ya yaptıranlar? 27 Mayıs 2023 | 515 Okunma Dikkat… Bu bir “veda” seçimidir… Herkes “vefa” borcunu ödemelidir! 26 Mayıs 2023 | 1.392 Okunma O gece Erdoğan kazansaydı Türkiye'yi “Gezi”ye çıkaracaklardı! 19 Mayıs 2023 | 1.759 Okunma Demokrasi mi, kasetli diktatörlük mü? 12 Mayıs 2023 | 514 Okunma Çağlayangil, Kılıçdaroğlu'na Dersim hakkında ne anlattı? 03 Mayıs 2023 | 1.784 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar