Başkanlık sistemi yerel yönetimlerden başlamalı

Bütün silahsız teröristlere olduğu gibi PKK’nın lojistik şubesi gibi çalışan DBP’li belediyelere de hukuki müdahalede geç kalındığını düşünüyorum. Yalnız, insan ister...

Bütün silahsız teröristlere olduğu gibi PKK’nın lojistik şubesi gibi çalışan DBP’li belediyelere de hukuki müdahalede geç kalındığını düşünüyorum.

Yalnız, insan ister istemez; genel bir düzenleme ile diğer belediyelerin de yetkilerinin daraltılmasından endişe ediyor. Çünkü bizim devlet geleneğimizde “toptancı çözüm” çok yaygın bir yöntemdir.

Geçen hafta bu endişelerimi dile getirerek, yerel yönetimler için coğrafyasına ve halkın gelişmişlik seviyesine göre farklı yönetim modelleri geliştirilmesi gerektiğinden bahsetmiştim.

Meğer ne kadar isabetli bir noktaya parmak basmışım.

Birçok değerli başkanımız arayarak teşekkür etti.

Yerel yönetimler yeniden düzenlenmeli...

Yerel yönetimlerde iktidar-muhalefet ayırımının fazla anlamı yoktur. Tam aksine; artık, “Eli kolu bağlı belediye başkanı ister miydiniz?” döneminin çok gerilerde kaldığı bugünkü Türkiye’de, muhalefete mensup başarılı yerel yönetimler partilerine iktidar yolunu daha kolay açabilir.

İşte böyle bir ortamda iktidar partisi de “tehlikenin ciddiyetini” ensesinde hissederek daha yoğun gayret sarf eder.

Ancak halen halka hizmette iddialı bir muhalefet yoktur. Zaten AK Parti’nin en büyük dezavantajı da güçlü bir alternatifinin olmamasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi kadar birikime sahip bir ana muhalefet, en güzel kentimizi bile bir sahil köyüne çevirmeyi başaracak kadar hizmet fakiridir.

Onun için Türkiye’de iktidar partisi, ülke yönetiminde olduğu gibi yerel yönetimlerde de dinamizmin sürekliliği için olmayan muhalefetin boşluğunu da doldurması gerekiyor.

Yoksa İzmir halkı, günümüz Amerika’sında hâlâ modern hayatı reddeden kabileler gibi ideolojisi uğruna köy hayatını tercih edebilir ve buna da saygı duymak lazımdır!

Ama iktidar partisine mensup belediyelerin hizmet kalitesini mesela İzmir ile mukayese etmesi, kendisini müflis muhalefete endekslemesi anlamına gelir ki, bitişin başlangıcı demektir.

Demek istediğim şu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: 27 Mayıs'ı yapanlar bugün utanıyor! Ya yaptıranlar? 27 Mayıs 2023 | 515 Okunma Dikkat… Bu bir “veda” seçimidir… Herkes “vefa” borcunu ödemelidir! 26 Mayıs 2023 | 1.392 Okunma O gece Erdoğan kazansaydı Türkiye'yi “Gezi”ye çıkaracaklardı! 19 Mayıs 2023 | 1.759 Okunma Demokrasi mi, kasetli diktatörlük mü? 12 Mayıs 2023 | 514 Okunma Çağlayangil, Kılıçdaroğlu'na Dersim hakkında ne anlattı? 03 Mayıs 2023 | 1.784 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar