Yemeden kesilen Çipras’ın oyları artıyor

Üç haftalık aradan sonra dün bankaların yeniden açılmasıyla gözler bir daha Yunanistan’a çevrildi. İlk bakışta değişen çok fazla bir şey yok. Günde maksimum “60 Avro” çekmek...

Üç haftalık aradan sonra dün bankaların yeniden açılmasıyla gözler bir daha Yunanistan’a çevrildi. İlk bakışta değişen çok fazla bir şey yok. Günde maksimum “60 Avro” çekmek yerine insanlar “kotalarını” haftada 420 Avro olarak toplu halde çekebilecek. 
Yeni uygulamaya ATM önlerinde her gün kuyrukları önlemek için başvuruldu. Yurtdışına transferler de yalnız merkez bankasının izniyle olacak. Öğrenciler ile tedavi gören hastalar kuralın istisnası. Öğrenciler her sömestir dışarıya 5000 Avro çıkarabilecek. Hastalar da 2000 Avro transfer edebilecek. 
Bu kısıtlamaların yanında “paket”te öngörülen yüzde 10’luk katma değer artışı da devreye girdi. Ve birden her şey pahallandı. Otellerde, turistlerin odalarının kapıları altından bir günden diğerine fiyatları etkileyen “yüzde onluk katma değer farkını” hatırlatan notlar bırakıldı…

Annenin ‘tragedyası’ 
Bütün bu olan biten öyle dramatik bir ortam yarattı ki, Başbakan Çipras’ın artık “yemeden içmeden” kesildiği bile söylendi. 
İddiayı dillendiren bizatihi Başbakan’ın annesi. 
“Son dönemde ne düzenli yiyor ne de uyuyor” diyerek oğlu nedeniyle “kendisinin de depresyona girdiğini” belirten anne Çipras: “Ülkenin yükünü sırtında taşıyor. Aklımhep Aleksis’te!” diyerek kaygılarını paylaşıyor. 
Ama anne Çipras’ın feryadı hilafına Aleksis Çipras’a -tüm savrulmalara ve yaşanan olumsuzluklara rağmen- halkının desteği sürüyor. 
Ya Çipras’ın kendileri için başka Yunan liderlerin yapmadığı ölçüde mücadele ettiğine inandıklarından, ya Merkel Avrupa’sına karşı Çipras’la tek yumruk olmak dürtüsünden, ya önlerinde hiçbir somut alternatif kalmadığını düşündüklerinden veya yorgun düştüklerinden seçmenler SYRİZA’ya hâlâ yüzde 42.5 oranında destek veriyor. 
Öyle ki Yunanistan’daki son kamuoyu yoklamaları Çipras’ın ardında bugün mutlak çoğunluğun ağırlığının olduğunu gösteriyor. 
Buna karşın muhafazakâr Yeni Demokrasi’nin oyları (yüzde 21.5) SYRİZA’nın yarısı kadar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar