Trump’ın kâbus takımı

Dünya Trump’ın başdöndürücü hızla oluşturduğu “kâbus takımı”nı konuşuyor. “Karanlık iyidir. (Bush’un kötülükler prensi) Dick Chenney, Darth...

Dünya Trump’ın başdöndürücü hızla oluşturduğu “kâbus takımı”nı konuşuyor. “Karanlık iyidir. (Bush’un kötülükler prensi) Dick Chenney, Darth Vadar ve Şeytan… İktidar budur!” şeklindeki görüşleriyle bilinen, faşizmin yeni markası “alternatif sağ”ın temsilcilerinden Steve Bannon, başkanın başdanışmanı olacak. 
CIA’nin başına da “Cumhuriyetçi Parti”yi içerden teslim alan “Tea Party” mensubu Mike Pompeo geliyor. 
Obama’nın yasakladığı “işkenceyi” destekleyen Pompeo, Guantanamo’nun açık kalmasını ve Snowden’a ölüm cezasını savunuyor, İran’la nükleer anlaşmasının feshedilmesini istiyor…. 
“İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kadar demokratik. İkisi de İslamcı totaliter bir dikatörlük” sözleriyle nitelediği ülkelerden ilki -yani İran hakkında-“rejim değişikliği” talep ediyor. 
Adalet bakanlığına getirilecek Cumhuriyetçi senator Jeff Sessions beri yandan tescilli “ırkçı”. Neo-liberal düzenin temelindeki iflasın temeli olan Reagan döneminde “ırkçı” görüşleri nedeniyle bir “yargıç” olarak veto yemiş, “siyahi” meslektaşlarını aşağılamış, Ku Klux Klan’ı savunmaya kalkmış bir isim. Ku Klux Klan eylemleriyle tanınan Alabama’dan geliyor.

Makyavel ‘reset’leniyor… 
“Mahşerin dört atlısı”nın sonuncusu Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanlığını üstlenecek olan emekli general Michael Flynn
Flynn “İslam karşıtlığı” ile tanınıyor. 
“Müslümanlardan korkmak AKILCIDIR” 
tvitiyle gündem olan eski generalin, “alternatif sağ” gruplarla görüş alışverişinde olduğu, “post-gerçek” komplo teorilerine iltifat ettiği ileri sürülüyor. Teröristlerin “ailelerinin” de gereğinde öldürülmelerinde mahzur görmediği belirtiliyor. 
Bu dörtlü arasında en tedirgin edici olanisim Flynn. Önce Obama yönetimine girmiş. ABD’nin istihbarat örgütlerinden DIA’yı (Defense Intelligence Agency) yönetmiş. Ama başkan ile görüş ayrılığına düştüğü için oradan postalanmış. Derken general Demokratlara hıncını Trump’ı destekleyerek almış. 
Flynn’in derin Amerikan sağının etkili entelektüellerinden Michael Ledeen’le ortak kaleme aldığı “Kavga Alanı/Field of Fight” isimli bir de kitabı var. 
Radikal İslamla mücadeleyi irdeleyen kitabı, Flynn’le ortaklaşa yazan Ledeen beri taraftan bir Machiavelli uzmanı ve hayranı. Ledeen’ın çok sayıdaki kitabı arasında, “Machiavelli’nin modern liderlik için önemi. Machiavelli’nin demir kuralları neden bugün de 500 yıl öncesi denli önemli” şeklinde destan uzunluğunda başlığı olan bir kitabı bulunuyor. 
Bu upuzun başlık aslında “Trump kadrosunun” ardındaki ruhu çok net özetliyor.

Bir ipte iki cambaz 
Trump takımının ardındaki beyinlerden biri diye nitelenen Ledeen, Trump’ın sık dillendirdiği “Düşmanı şaşırtmak için planınızı açık etmeyiniz!” şeklindeki Machiavelli nasihatının kaynağı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 560 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar