Trump vakası

Zar atıldı. Trump’a başkanlık yolu açıldı. Cumhuriyetçi baş rakip Ted Cruz başkan adaylığından çekildi. Bir sürpriz olmazsa 8 Kasım başkanlık seçimleri Hillary Clinton’la...

Zar atıldı. Trump’a başkanlık yolu açıldı. Cumhuriyetçi baş rakip Ted Cruz başkan adaylığından çekildi. Bir sürpriz olmazsa 8 Kasım başkanlık seçimleri Hillary Clinton’la Berlusconi’nin ABD modeli Donald Trump arasında cereyan edecek.
İtalyan milyarder lider Trump’a kıyasla aslında oldukça “beyefendi” kalıyor.
Trump, Berlusconi’den de daha cahil ve patavatsız. Çok daha ırkçı, çok daha kaba, daha bayağı ve mümkünse eğer daha yalancı. Bir söylediği bir söylediğini tutmuyor. Gece söylediğini sabah inkâr edebiliyor.
Uluslararası siyasetin kaydettiği müthiş irtifa kaybının son noktası bu.
Eskaza seçilirse süper gücün başına bu maganda geçecek.
Gözlemciler ne var ki bu olasılığı zayıf görüyorlar.
Anketler Clinton’la Trump arasında halen, Clinton lehine 10 puanlık bir fark olduğunu ortaya koyuyor.
Clinton’ın “seçim makinesi” olarak tanımlanan efsane ekibi, engin tecrübesi, arkasındaki azınlık seçmenler ve kadınların gücünün, bu farkın kolayına kapanmasına olanak vermeyeceğini ileri sürüyorlar.
İlaveten “Cumhuriyetçi Parti”nin içerde gösterdiği Trump-karşıtı bir direnç de var...
Bu kesimler, partinin “aykırı” Trump’ın eline geçmesindense, Demokrat Parti’den ezeli rakip Hillary’nin Beyaz Saray’a çıkmasına razı görünüyor. Sosyal ağlara bu yüzden, “#NeverTrump/Trumplasla”, “#benbugündemokratım” etiketleriyle yansıyan bir kafa tutma yarışına liderlik ediyor ve Hillary’ye çalışacaklarını söylüyorlar.

Antipolitikanın yükselişi
Çarşı özetle karışmış durumda. Neyin olup, neyin olamayacağını anlamak için bu toz dumanın yatışmasını beklemek lazım. 8 Kasım’a dek süre uzun. Beklenmedik herhangi bir gelişme/olay, dengeleri Trump’ın lehine değiştirebilir.
Olmaz olmaz deme. Olmaz olmaz... Tam Trump için geçerli.
Yarışın başlarında hiç kimse Trump’ın bu noktaya gelmesini beklemiyordu. Küresel TV’lerde “Trump mı? Mümkün değil!” diyen tecrübeli yorumcuların kelleri hâlâ gözümün önünde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 560 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar