‘SYRİZA modeli’ çöktü

Radikal kanadı yatıştıramayan ve partideki çatlama nedeniyle “erken seçim” kararı alan Çipras’ın “SYRİZA modeli” Avrupa solu için cazibe merkezi olmaktan çıktı. Kamuoyu...

Radikal kanadı yatıştıramayan ve partideki çatlama nedeniyle “erken seçim” kararı alan Çipras’ın “SYRİZA modeli” Avrupa solu için cazibe merkezi olmaktan çıktı. 
Kamuoyu yoklamaları gerçi Çipras’ın başındaki tüm badirelere rağmen popülaritesini hâlâ büyük ölçüde koruduğunu ve SYRİZA’nın sandıkta gene ilk parti olacağını gösteriyor. 
İktidar partisinin henüz bir alternatifi yok. Yunanlı seçmenin “kimyası” da bir biçimde“karizmatik lider” Çipras’la, tüm problemlere rağmen uyuşuyor…. 
Bunun da nedeni ya suyu geçerken şimdi at değiştirmek istememelerinden, ya ne olursa olsun sandıkta yaptıkları kişisel tercihlerinde yanılmış olabilecekleri gerçeği ile şimdi yüzleşmek istemediklerinden; Çipras’ın temiz ve dürüst olduğunu düşündüklerinden; kendileri için önce başka hiçbir Yunanlı liderin yapmadığı ölçüde mücadele ettiğine inandıklarından ya da Merkel Avrupa’sına karşı görüntü babında olsun “birlik ve beraberlik içinde olma” arayışından mı bilinmez, kolayına SYRİZA’nın liderini terk etmek istemiyorlar. 
Öyle ki analizler, 20 Eylül’deki seçimleri Çipras’ın çok zorlanmadan alacağını ortaya koyuyor. 
Ama tüm bunlar Avrupa solu için başlangıçta yepyeni bir umut rüzgârı yaratan“SYRİZA modelinin” aldığı yara bereyi gizlemiyor. 
Bir taban örgütlenmesi olarak çıkan ve sol mücadelenin değişik renklerini yan yana getirmek becerisini gösteren ortak hareket şeklinde gördüğümüz SYRİZA, geçen ayın çelişkili referandum hamlesi ardından -heyhat!- dağılarak tuz buz oldu.

Yaprak dökümü 
Önce SYRİZA’nın “yıldız ismi” eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis koptu. 
Kemer sıkma politikaları yüzünden troika ile doku uyuşmazlığı yaşadığı sanılan ve başlangıçta bu yüzden feda edildiği varsayılan Varoufakis’in sonra gerçekte Çipras’la ağır görüş ayrılığı içinde olduğu anlaşıldı. 
Referandum arkasından İngiliz basınına ayrıntılı bir söyleşi veren ve eteğindeki taşları döken eski bakan; Çipras’ı açıkça eleştirdi. Halk oylaması zaferinin ardından tekrar masaya oturup taviz vermenin büyük hata olduğunu söyledi. Ve “hayır”ların zaferinin ardından “Avro’dan çıkmanın” gereğinde göze alınmış olması gerektiğini; kendisinin bu yönde paralel bir planının bulunduğunu belirtti. 
Bir ay arayla bugün “SYRİZA”yı erken seçim eşiğine getiren Lafazanis hizibi aynı şeyi söylüyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar