Silivri’ye mektup yasaklanırken..

Roma Film Festivali İtalya’da bu yıl Rebibbia’ya açılıyor. “Rebibbia” adını belki duymuşsunuzdur. “Papa suikastçısı” Ağca’yı da buraya...

Roma Film Festivali İtalya’da bu yıl Rebibbia’ya açılıyor. “Rebibbia” adını belki duymuşsunuzdur. “Papa suikastçısı” Ağca’yı da buraya tıkmışlardı. 
Rebibbia açık bir cezaevi falan değil. Hırsızların, katillerin, mafyozilerin kapatıldığı bildiğiniz hapishane... 
Bu hapishane şimdi işte uluslararası bir sinema festivalinin odağına oturuyor. 
Geçen hafta başlayan, bu pazar sona erecek festivalin 3 filmi hapishanede gösterildi. En çok ilgiyle beklenen proje bu gece hayata geçecek ve hapishanede sahneye konan, Dante’nin “Cehennem”ini konu alan bir tiyatro gösterisi canlı web bağlantısı ile festival karargâhı modern sanat müzesi MAXXI’ye bağlanacak.

Hapishaneye canlı bağlantı 
Gösterim sonunda konuklar “Rebibbia”nın “mahkûm aktörleri” ile canlı bağlantıyla sohbete girecek. 
Hiç şaşırmayın. İtalya’nın yüksek güvenlikli hapishanesi ilk defa bir sanat etkinliğinde yer almıyor. 
Dört yıl önce ülkenin en büyük yönetmenlerinden Taviani Kardeşler gene hapishanede, Rebibbia mahkûmlarını aktör olarak oynattıkları bir filmle Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” kazanmışlardı. 
Shakespeare’in “Julius Sezar” oyunundan uyarladıkları “Sezar Ölmeli” isimli filmde, hayatlarında hiç kitap açmamış, tek tiyatro eseri/film izlememiş mahkûmlar rol almıştı. 
Kimi on, kimi yirmi, bazıları ömür boyu hapisle yatan bu aktör mahkûmları izleyiciler suçlarıyla değil oynadıkları rollerle tanımışlardı. 
“Yarı belgesel/docu drama” bu filmi izlediğimde, mahkûmların üstün sanat yeteneği karşısında şaşmıştım... 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar