OHAL olağanlaşırken

“Darbe girişimi başarısız kaldığına göre anayasa ve ilgili mevzuat yürürlüktedir” diyor gönderdiği açıklamada Adana Barosu’nun Başkanı Mengücek Gazi...

“Darbe girişimi başarısız kaldığına göre anayasa ve ilgili mevzuat yürürlüktedir” diyor gönderdiği açıklamada Adana Barosu’nun Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve şu çok yaşamsal noktalara dikkat çekiyor: 
“Öyleyse hukuk devleti hâkim kılınarak, lekelenmeme hakkına gölge düşmeksizin, adil yargılanma ilkesi içerisinde darbe girişimcileriyle hesaplaşılması gerekmektedir. Üç aylık zaman diliminde olağanüstü halin gerekli kıldığı tedbirlerin de çok ötesinegeçilerek, yasa ile yapılması gereken ve kalıcı olmaması gereken düzenlemelerin, kalıcı şekilde KHK ile yapıldığını görmekteyiz. Bir yapılanmanın terör örgütü olup olmadığına ve bir kişinin terör örgütü ile irtibat veya iltisak halinde olduğuna yargıkarar vermesi gerekirken KHK’ler ile bu durumun saptanması yargı yetkisinin gaspı mahiyetindedir. Ayrıca TBMM İçtüzüğü’nün 128. maddesi gereğince, anayasanın 121. ve 122. maddeleri uyarınca çıkarılan KHK’lerin komisyonlarda görüşülüp kararabağlanması ve genel kurul gündemine alınması hususları da işletilmemiştir. Yani KHK’ler, TBMM gündeminden kaçırılmakta ve TBMM’ye ait yasama yetkisi gasp edilmektedir. 
Türkiye’nin kural ve kurumlarıyla işleyen demokrasiye, toplumsal huzur ve barışa gereksinimi bulunmaktadır. Bu, hukuk askıya alınarak sağlanamaz. Daha fazla özgürlük ile kurulur. Bu nedenlerle dileğimiz olağanüstü halin, olağanlaştırılmamasıdır. OHAL gerekçe gösterilmek suretiyle kurunun yanında yaş da yanmamalı, darbecilerle hesaplaşma adı altında farklılıklar, muhalifler, siyasi iktidar gibi düşünmeyenler tasfiye edilmemelidir. OHAL’in yeniden uzatılması gerektiği yönündeki kararı uygun bulmadığımızı kamuoyuna saygı ile sunarım.”

Kan davasına dönüştü 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar