Katalanlar filmi başa sardı

İspanya Başbakanı Rajoy’un havuç ve sopa gösteren, bir eliyle verip öbür eliyle alan; Katalan özerkliğini sıfırlarken bölge halkını bir taraftan özgürce sandığa çağıran nev’i...

İspanya Başbakanı Rajoy’un havuç ve sopa gösteren, bir eliyle verip öbür eliyle alan; Katalan özerkliğini sıfırlarken bölge halkını bir taraftan özgürce sandığa çağıran nev’i şahsına münhasır…cin fikir “stratejisi” iflas etti.
Rajoy liderliğindeki iktidar partisi (Partido Popular/PP) oyların sade yüzde 3’ünü alarak tarihi bir hezimete imza atarken, ayrılıkçılar, yerel parlamentoda sandalye sayısı olarak mutlak çoğunluk elde ettiler.
“Yüzde” itibarıyla Madrid taraftarı muhafazakâr liberal “Yurttaşlar/Ciudadanos” sandıkta 1. oldu. Ama tek başına “Yurttaşlar” da hükümet olamadığı gibi, merkeziyetçi diğer partilerle de görünürde hükümet kuramıyor. Katalonya’da kısaca kimin, hangi şartlarda ve nasıl bir yerel hükümet kuracağı belirsiz.
Madrid için böylece sonuçta en istenmeyen netice hasıl oldu. Hesap çarşıya uymadı
Merkezi hükümetin hesabı… ayrılıkçılık referandumu ertesinde Madrid kontrolünde seçimlerle bölgeyi tekrar “zapturapt” altına almak ve sandık yoluyla da yeniden “demokratik meşruiyeti” sağlamaktı.
Bölgeden kaçan sermaye ve yatırımların da etkisiyle Katalanların ekonomik çıkarlarına aykırı düşen ayrılıkçılıktan çark etmesi, “ulusal birliği, bütünlüğü savunan partilere” oy vererek sil baştan hizaya girmeleri bekleniyordu.
Beklenen “U dönüş”ün sonunda dünyaya, “Bakın Katalanlar sonunda kendi özgür iradeleriyle İspanya’da kalıyor. Buradan yola devam!” denecekti.
Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.
Yüzde 82’lik rekor katılımla oy kullanılan seçimde, ayrılıkçılar yerel parlamentonun 135 sandalyesinden 70’ini aldı. Madrid yanlısı par...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 560 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar