‘Kara’ kâbus: AfD

Auerbachs Keller, Leipzig’in en ünlü restoranı. Bir mahzenin içindeki tarihi restoranın yüksek kemerli tavanları ile duvarlarında ruhunu şeytana satan Faust’un resimleri var. Goethe, Leipzig’de yaşadığı...

Auerbachs Keller, Leipzig’in en ünlü restoranı. 
Bir mahzenin içindeki tarihi restoranın yüksek kemerli tavanları ile duvarlarında ruhunu şeytana satan Faust’un resimleri var. 
Goethe, Leipzig’de yaşadığı yıllarda Faust’u burada yazmış...
Bu yaz Leipzig’e gittiğimde, tarihi bir gezi yaptığımın farkında değildim. 
Tren istasyonuna indiğim anda, yanlışlıkla kendimi bir garip film setinde bulduğumu düşündüm. İstasyondan itibaren sokaklardaki herkes siyahlar giymişti. Metal hızmalarla ağızlarını, burunlarını delmiş, saçlarını kazımış, siyah punk giysiler içinde gençler; siyah çizmeler ve siyah trençkotlarla dolaşan adamlar insanda “Tanrım, kendimi çimdikleyeyim de uyanayım” duygusu uyandırıyordu. 
Meğer kentte “Gotik Festival” varmış. 
Kendilerini aykırı Gotik akımının parçası sayan gençler, bir zamanın hippileri gibi, Almanya’nın birleşmesinden beri her yıl bu festivale koşarmış. İçlerinde “karnaval” ruhuyla sırf gırgır, şamata olsun diye bu festivale katılanlar olduğu gibi; “satanizm” ve “ırkçı, faşist sağ”ın unsurları da bulunurmuş.

Almanya’nın ‘Doğu sorunu’
Şehrin, gerçekten ruhunun “şeytana teslim edildiği” duygusunu yaratan bu gerçek ötesi dünyada tesettürlü tek kadının görünmemesi ayrıca çarpıcıydı. Batı Almanya’da her yerde fark edilen Müslüman göçmenler, burada yoktu. 
Sonra Leipzig’den iki saat mesafedeki Dresden’e gittim.
Orada da durum farklı değildi. Kentte geçirdiğim günlerde hiç Türk görmedim. 
Pazar günkü seçimlerde yüzde 12.6’lık oy oranıyla Almanya’da 3. parti olan AfD’nin kalesi işte bu iki kent: Leipzig ve Dresden. 
Bu kentlerin bulunduğu Saksonya eyaletinde oyların yüzde 27’sini alan parti, bölgede 1. parti oldu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar