Kahraman gerilla

İşe bakın ki Kahraman’ın diline doladığı sakıncalı tişörtler üzerindeki “Che”portesinin adı bu: “Kahraman Gerilla/ Guerrillero Heroico.” Hakkında kitaplar yazılan, sergiler...

İşe bakın ki Kahraman’ın diline doladığı sakıncalı tişörtler üzerindeki “Che”portesinin adı bu: “Kahraman Gerilla/ Guerrillero Heroico.” 
Hakkında kitaplar yazılan, sergiler düzenlenen “Kahraman Gerilla”nın öyküsü 
20. yüzyılın kısa bir özeti gibi. 
Dünyada en çok çoğaltılan fotoğraf mertebesindeki karenin karşı konulamayan çekimi Che’nin yalnız bir Latin Amerika devrimcisi olmasından değil, son yüzyılın 2. bölümüne yayılan büyük gelişmelerin mütemmim cüzüne dönüşmüş olmasından kaynaklanıyor. 
Roman kıvamındaki fotoğrafın öyküsü, Korda isimli bir fotoğrafçının Küba devriminin başında, ta 1960 yılında, devrim şehitlerinin defnedildiği bir cenazede, genç Che’nin etkileyici bakışlarını yakalamasıyla başlıyor. Ama devrimin çalkantılı yıllarında fotoğraf Korda’nın bürosunda unutuluyor. 
Sonra... 1967 yılında Giacomo Feltrinelli adında Küba devrimi dostu, multimilyarder bir İtalyan’ın yolu Havana’da Korda’nın stüdyosuna düşüyor... 
Feltrinelli, Havana’dan önce gerçekte Bolivya’dan geçmiş. Kıstırılan Che’nin etrafındaki çemberi kırmak için Bolivya hükümetine fidye teklif etmiş. Che’nin “İki, üç, daha fazla Vietnam” sözleriyle gündem olduğu bu dönemde, aynı zamanda bir yayınevi sahibi olan Feltrinelli CIA ajanları tarafından derhal derdest edilip Bolivya’dan atılıyor. 
Hüsranla sonuçlanan teşebbüsünün ardından bu ilginç kişilik soluğu Havana’da alıyor ve Che’nin ölümüyle akabinde değerlenen fotoğrafı Korda’dan temin ediyor. 
Bizzat kendi adıyla anılan Feltrinelli Yayınevi’nin sahibi İtalya’ya dönüşünde resmi Che için hazırladığı bir kitabın kapağına yerleştiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 558 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 211 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 72 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar