Jeremy Corbyn şoku

Hindistan’ın hiyerarşik “kast sistemini” bilirsiniz… Başta Podemos olmak üzere Avrupa’nın yükselen yeni solu, bugün yerleşik düzen partileri aktörlerini artık Hindistan’daki katı kast...

Hindistan’ın hiyerarşik “kast sistemini” bilirsiniz… 
Başta Podemos olmak üzere Avrupa’nın yükselen yeni solu, bugün yerleşik düzen partileri aktörlerini artık Hindistan’daki katı kast sistemine benzetiyor ve bundan böyle asla geçişken olmayan, halktan kopuk bir sınıfa dönüştüklerini söylüyor. 
İspanya gibi İtalya’da da sol forumlarda bir süredir çok konuşulan ve gündem olan “siyasi kastlar”, değişimin biricik engeli görülüyor. 
“Kast meselesi” özetle Avrupa’da yeni siyaset jargonunun, en öncelikli ve bir numaralı gündemine dönüşmüş durumda. 
Merkez sol-sağ partilerin birbirlerinden ayırt edilmeyecek derecede benzeşmesi, liderlerinin farksız hale gelmesiyle, siyasi sınıfın kategori olarak inandırıcılık kaybına uğraması, bahsettiğim “kast algısını” güçlendiriyor. 
“Neoliberal, küresel düzenin aktörleri” olan halktan kopuk bu ayrıcalıklı kasttan kurtulmadıkça, kriz Avrupa’sı sorunlarına çare bulunamayacağı yaygınlıkla ileri sürülen görüş oluyor. 
Yunanistan’da SYRİZA, İspanya’da Podemos, hep bu “kast olgusuna” karşı yol alan ve kendilerine alan açan partiler.

‘İşçi Partisi kastı’ isyanlarda 
Jeremy Corbyn’in İngiltere’de şimdi İşçi Partisi liderliğine gelmesi işte “yerleşikdüzen kastlarına karşı” sağlanan son zafer olarak algılanıyor. 
Parti ileri gelenlerinin uyarılarına rağmen hafta sonu önseçimde rekor yüzde 60 oy oranıyla seçmen tabanı tarafından ezici ağırlıkla “lider seçilen” Corbyn, İngiltere’de “şok” yarattı. 
Partinin “brahmanları” dumura uğramış durumda. 
İngiliz solunu 90’larda “sağa savuran” Blair ve ardılları (Gordon BrownEd Milliband) Corbyn’in seçimini badire olarak görüyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 560 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar