İspanya’da seçim: Podemos mucizesini beklerken

Madrid- Kimine göre “mucize”, kimine göre “badire”… 36 milyon seçmenin bugün oy vermeye koştuğu sandığı çok bilinmeyenli denkleme dönüştüren Podemos...

Madrid- Kimine göre “mucize”, kimine göre “badire”… 36 milyon seçmenin bugün oy vermeye koştuğu sandığı çok bilinmeyenli denkleme dönüştüren Podemos, İspanyolları karpuz gibi bölüyor. 
Siyasi sisteme yeni soluk getirdiği için partiye demokratik yenilenmenin anahtarı olarak bakanlarla… 
Masada kartları altüst ettiği için Podemos’a kızanlar, ortadan ikiye ayrılıyor. 
İspanya’nın “Gezicileri” diye nam salan Podemos, bu seçimden gerçi birinci çıkmayacak. Ama 3.- 4. parti olarak çıkması olasılığı dahi, “değişim”den korkanlarda şok yaratmaya yetiyor.

Ders diye okutulabilir 
2014 Ocak’ında kurulan, iki yıl öncesine dek İspanya’nın siyasi ufkunda olmayan bu partinin başdöndürücü yükselişi, siyaset biliminde ders olarak okutulmaya aday. 
Kuruluşundan sadece 3 ay sonra girdiği Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 5 temsilci çıkartarak herkesi afallatan oluşum, şaşırtıcı yürüyüşünü sürdürmeye devam ediyor. Geçen yıl tam bu sıralarda yapılan kamuoyu yoklamalarında, ilk parti konumuna yükselen “İspanyol öfkelilerinin partisi”nin hızını, son bir yıldaki bir dizi gelişme yavaşlatsa da, seçime saatler kala yapılan sondajlarda parti, anamuhalefetteki sosyalistlerin hemen ensesinde 3. görünüyor; hatta sosyalistlere rakip çıkarak 2’nciliği dahi zorluyor. 
Kampanyanın gerçi son ayağında sondaj yasak. Ama her yerde olduğu gibi İspanya’da da bu kural deliniyor. Ve İberik Yarımadası’nın minik ülkesi, komşu Andorra’dan yapılan anketler, Podemos’u “ikinciliği zorlayan 3. parti konumunda”tanımlıyor. SYRİZA ile kendisini çok yakından özdeşleştirdiği için, Yunanlı “ruh ikizinin” iktidar serüveninden olumsuz yönde etkilenen Podemos’un bu kamburu da olmasa; 2’ncilik garanti sayılacak. 
Podemos’un hamlesini gemleyen diğer unsur Katalan ayrılıkçılığı. Katalonya’da“otodeterminasyon”u savunan Podemos, bu yüzden ulusalcıları uzaklaştırıyor. Bu iki“pürüz” olmasa, Podemos’un iktidardaki muhafazakâr Halk Partisi’nin birinciliğini zorlaması bile işten değil.

‘Rock yıldızı’ gibi 
Demokrasiye geçişten bu yana yapılan bu en önemli seçimin, her halükârda en ilgi çekici dinamiği Podemos. Hangi sayıda milletvekili çıkartırsa çıkarsın, her durumda“başarılı” sayılacak. Bir önceki 2011 seçiminde var olmayan partinin temin ettiği her sandalye, sıfır milletvekilliği üzerine konacak. Kriz ve yolsuzluklara bayrak açan partinin sırrı ne, derseniz… 
Birinci faktör, “rock yıldızı” kertesinde ilgi gören partinin 37 yaşındaki lideri PabloIglesias
Iglesias’ı bir toplantıda izledim… 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 558 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 210 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 72 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar