İspanya’da ‘öfkelilerin’ seçimi

Madrid - “Türkiye’nin AB’ye girişine geçit verilmemesi.” “Suriye ve Irak’ta İslam halifeliğinin yok edilmesi.” “Radikal imamların sınır dışı...

Madrid - “Türkiye’nin AB’ye girişine geçit verilmemesi.” 
“Suriye ve Irak’ta İslam halifeliğinin yok edilmesi.” 
“Radikal imamların sınır dışı edilmesi.” 
“Sınır denetimi.” 
İspanya’da son iki yılda kurulan yeni partilerden biri olan “Vox” (Latince “Ses”) partisinin programında, “köktenci İslamla mücadele” başlığı altında yer alan hedefler bunlar. 
Ses/Vox’un diğer hedefleri de şöyle: İspanya’nın birlik bütünlüğünü sağlamak; israfı önlemek, vergileri kısmak, istihdama destek, göç ve yolsuzlukla mücadele… 
TV’de izlediğim kadarıyla “Vox”a oy vermeye niyetli olan seçmen pek yok... 
Niyeti olan da “Oyum Vox’a!” demeye utanıyor. Çünkü Fransa’da Le Pen’in partisi için olağan sayılan fikirler, hâlâ Franco diktatörlüğünün anısını taşıyan İspanya’da ayıp kaçıyor. Bu sebeple, çiçeği burnunda Vox’un seçimde şansı yok… 
Buna mukabil pazar günü seçilecek yeni parlamentoya girecek çok önemli iki yeni parti var: Bunlardan ilki, Avrupa solunun yeni fenomeni “Yapabiliriz/Podemos”; diğeri“yeni uygar sağ” olarak tanımlayabileceğimiz “Yurttaşlar/Ciudadanos”.

Podemos depremi 
2005’te kurulan fakat ancak iki yıl önce İspanya’nın Gezicileri “Podemos”un solda uç vermesiyle birlikte ilgi odağı haline gelen “Yurttaşlar/Ciudadanos” hareketi, eşcinsel evlilikler ve kürtaj gibi konularda muhafazakâr değil. 
Ama ekonomide sağ liberal fikirlerden yana. 
“Biz Muktediriz/Yapabiliriz” anlamına gelen “Podemos” beri yandan, kurulduğu 2013’teki popülist “Chavezci çizgisinden” sosyal demokrasiye yönelmiş durumda.
Başlattığı şok dalgalarıyla iki yıl içinde sağda alternatif arayanları “Ciudadanos”a doğru yönelten ve “merkez sağdaki” yeni rakibini de kendisi gibi böylece “başrol”yapan Podemos, İspanya’da her halükârda deprem yarattı. 
2011 genel seçiminde İspanya politikasına hâkim partilerden iktidardaki muhafazakâr Halk Partisi-PP ile anamuhalefetteki sosyalistler (PSOE), seçmenlerin 4 yıl önce toplam olarak dörtte üçünün (yüzde 75) oyuna sahip çıkarken bu seçim için yapılan son kamuoyu yoklamalarında bu toplam oran yüzde 45’e düştü. 
Merkezin iki güçlü partisinden kaçan oylar; son anketlerde, solda Podemos (yüzde 19,6) ve merkez sağda Ciudadanos (yüzde 16,3) arasında dağılıyor. 
3. - 4. parti görünen Podemos ve Ciudadanos sıralaması, anket şirketlerine göre değişiyor; ama iki partinin birlikte aldıkları yüksek oy oranları değişmiyor. 
İspanyol politikasının iki geleneksel partisi PP ve PSOE’nin, bu iki yeni parti Podemos ve Ciudadanos’la sandıkta başa baş sonuç elde edebileceğini savlayanlar dahi çıkıyor. 
Bu yüzden sonuçlar sürprize açık ve belirsiz. Kararsız oranı yüzde 40. Kesin tek şey, yükselen yeni partilerin İspanya siyasetini şartlayan yeni konumu.

Süper ‘medyatik guru’ 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar