İspanya’da deprem: İktidar kan kaybetti

Madrid’in Gezi’si “Puerta del Sol” dan yükselen “Öfkeliler” tsunamisi, yerel seçimde hükümet partisine (“Halk Partisi / PP”) ağır darbe indirdi. 2011’den bu yana iktidarda olan...

Madrid’in Gezi’si “Puerta del Sol” dan yükselen “Öfkeliler” tsunamisi, yerel seçimde hükümet partisine (“Halk Partisi / PP”) ağır darbe indirdi. 2011’den bu yana iktidarda olan Başbakan Rajoy liderliğindeki parti, dört yıl önceki seçimde aldığı oyun yüzde 40’ını yitirdi. 
Rajoy’un partisi (PP), gerçi hâlâ ilk parti… 
Ama son seçimde aldığı yüzde 38 oy oranı, 11 puanlık bir gerilemeyle yüzde 27’ye düştü. 
Merkez solda ana muhalefetteki “Sosyalist İşçi Partisi/PSOE” de yüzde 28’den yüzde 25’e gerileme yaşadı. Sağın kaybı her halükârda merkez solunkinden ağır. 
İspanya’da Franco’nun ölümünden sonra demokrasiye damga vuran iki büyük parti -PP ve PSOE- her halükârda yara bere aldı. Seçmen “Puerta del Sol-Öfkeliler hareketinin” içinden çıkan Podemos’a kredi açtı. 
İspanyolca’da “Yapabiliriz” anlamına delen Podemos; özetle hem iktidar partisinden, hem ana muhalefetteki PSOE’den oy götürdü.

Mutlak çoğunluk hegemonyasına son 
17 özerk yönetimden 13’ünde ve 8 bin belediyede 35 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerin yıldızı, tabanda internet üzerinden örgütlenen aydınların partisi Podemos oldu. 
Podemos gibi “yolsuzluğa muhalefet” gündemiyle gene tabandan örgütlenen ve son beş ayda kendisini yoktan var eden diğer yeni parti “Ciudadanos/Yurttaşlar” da yüzde 6.5 civarında oy aldı. 
Bu seçime, çeşitli yerlerde farklı sol koalisyonları destekleyerek girdiği için Podemos’un kesin oy yüzdesi ifade edilemiyor. Ancak bir yaşını yeni geride bırakan partinin yaklaşık yüzde 10’luk bir oya sahip olduğu ileri sürülüyor. 
Bu durumda Podemos “yüzde 10” oy oranıyla, İspanya’nın mevcut güç mimarisini temelinden sarsmış, iktidar partisinin elinden “mutlak çoğunluk hegemonyasını” almış bulunuyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar