İspanya Başbakanı’na TV’de ‘şerefsiz’ şoku

MADRİD- “Siz düzgün, dürüst biri değilsiniz!” “Siz aşağılık bir zavallısınız!” Türkiye’de ana muhalefet lideri ve iktidarın başı arasında, genel seçim kampanyasında...

MADRİD- “Siz düzgün, dürüst biri değilsiniz!”
“Siz aşağılık bir zavallısınız!”
Türkiye’de ana muhalefet lideri ve iktidarın başı arasında, genel seçim kampanyasında böyle bir tartışma tahayyül edebiliyor musunuz?
İspanya’da, muhafazakâr iktidar partisi lideri Mariano Rajoy ile ana muhalefet konumundaki sosyalistlerin 43 yaşındaki lideri Pedro Sanchez, hafta başındaki liderler tartışmasında böyle atıştı ve TV’de bu sözlerle karşı karşıya geldiler.
Biz tabii unuttuk...
Ama demokratik ülkelerde seçim kampanyası, TV’lerin öncelikle iktidar tekeline bırakılmaması demek oluyor.
İspanya’da da sonuçta bu oldu. Pazartesi gecesi ülkenin beklediği liderler karşılaşmasında, ana muhalefet lideri Sanchez; iktidardaki Halk Partisi (PP) lideri Başbakan Mariano Rajoy’a; partisinin yolsuzluk skandallarını hatırlatarak, “Siz çoktan istifa etmeliydiniz” diyerek ekledi: “Etmediniz. Başbakanlık görevinizi sürdürmeye devam etmenizin demokrasimize maliyeti çok büyük. Başbakan olan insanın dürüst ve düzgün olması gerekir. Siz değilsiniz!”
İspanyolca karşılığı aşağı yukarı bizdeki “şerefsiz”e tekabül eden Sanchez’in bu sözlerinin ardından taş kesilen İspanya Başbakanı; sesini yükseltmese de, karşılığında “İsterseniz beni yargıya götürürsünüz. Ama onuruma laf söyleyemezsiniz. Siz alçak ve küçük bir zavallısınız!” dedi.

Yolsuzluk kurumsallaştı
20 Aralık seçimine günler kala tansiyonun bu derece yükselmesine yol açan neden, geri plandaki yolsuzluk dosyaları.
Son 4 yıla damga vuran ve kampanyayı şekillendiren başlıca konu, ekonomik kriz ve işsizlikle beraber yolsuzluklar oluyor...
Halk Partisi’nin işbaşına geldiği 2011’den bu yana Rajoy’a kayıt dışı fonlar aktardığı iddia edilen “iktidar partisinin kasası” Luis Barcenas skandalı başta olmak üzere, eski PP hükümetlerinde başbakan yardımcılığı ve ekonomi bakanlığı yapan Rodrigo Rato’nun kara para aklama skandalı türü skandallar zinciri, Rajoy iktidarına damga vurdu ve bunların yolsuzluk yılları olarak tarihe geçmesine yol açtı.
Sistemleşen yolsuzluklar o kadar ayukka çıktı ki, krala dek uzandı. Sonunda “dokunulmaz olduğu varsayılan” Kral Juan Carlos tahtını, tacını oğlu Felipe’ye devretmek zorunda kaldı. Kralın bile kamuoyu baskısıyla gitmek zorunda kaldığı bir yerde hükümet başkanının koltuğunda oturmayı sürdürmesi, “sırıttı”...
Ana muhalefet lideri Sanchez şimdi başbakanın yüzüne bu pişkinliği vuruyor. Ve “özür dilemesi” için yapılan çağrıları, “Ben başbakanın yüzüne, milyonlarca İspanyolun düşündüğünü söyledim” diyerek geri çevirip ekliyor: “İspanya’da bugün gereksinim duyduğumuz şey, dürüstlük ve temizliğin hükümet ve kurumlarda yeniden tesisidir!”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar