İran’la kartlar yeniden açılırken

İranlı bir dost kısa bir “çizgi film” yollamış… İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in uçağı Tahran Havaalanı’na inerken fonda oyun havası çalıyor....

İranlı bir dost kısa bir “çizgi film” yollamış… 
İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in uçağı Tahran Havaalanı’na inerken fonda oyun havası çalıyor. Uçağın kanatları derhal kuş gibi çırpmaya başlıyor ve gövdesi de oyun havasına tempo tutarak göbek atıyor! 
“İran’ın dünyaya tekrardan dönüşü” anlamına gelen nükleer anlaşmanın yarattığı sevinç tablosunu bundan iyi özetleyen bir görüntü olamaz. 
Salı gecesi izledik. İftarın ardından Tahran caddeleri “futbol şampiyonası” kutlamalarını andıran kalabalıklarla doldu. 
Nüfusun yarısının 30 yaş altında olduğu ülkede sokaklar korna çalan, tezahürat yapan gençlerle müthiş bir şenlik yaşadı. 
Beklenti çıtası belli ki çok yüksek. 
Yaptırımların sona ermesi ile ülkeye olukla yatırımın akacağı, çok zengin istihdam fırsatlarının ortaya çıkacağı düşünülüyor. İran’ın “dünya gücü” olarak uluslararası arenada hak ettiği yere sahip çıkacağı umuluyor. 
Bu arada “Büyük şeytan ABD” ve Batı karşıtlığı tümüyle geçmişe gömülmüş; 35 yıl öncesinin İran devrimi sonrasında doğan gençler arasında “antiemperyalizm söylemleri” geçerliliğini yitirmiş. 
Manzara bu. 
Bu manzaraya bakarken insan doğu komşumuzda gerçekten de yepyeni bir dünyanın kurulmakta olduğunu somut biçimde görüyor.

Davutoğlu’nun ‘düş kırıklığı’ 
Komşuda bu yeniden diriliş bayramı sürerken Ankara’daki hava ne? 
Başbakan Davutoğlu “nükleer barışı”, neredeyse dişleri arasından çıkan bir “memnuniyet verici” ifadesiyle tanımlıyor ve bermutad herkese “hayırlı olmasını” diliyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 558 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 211 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 72 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar