‘Hitler şoku’ ve arkası

Dizi sektöründe “jump the shark” diye…reytingi yüksek dizilerin “kabak tadı” verdikleri anı tanımlamak için kullanılan bir deyim var. Amerikan Dış İlişkiler Konseyi...

Dizi sektöründe “jump the shark” diye…reytingi yüksek dizilerin “kabak tadı” verdikleri anı tanımlamak için kullanılan bir deyim var. Amerikan Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard N. HaasErdoğan’ın “Hitler çıkışı” için bu deyimi kullanmış. 
“ ‘Jumped the shark’ deyimi, Türkçe nasıl ifade edilir bilmiyorum ama Erdoğan’ın Hitler’in başkanlık sistemini model olarak övmesi, işte buna denir!” diyor. 
Etkili “ABD düşünce kuruluşu”nun başkanı özetle Erdoğan’ı artık “düşüşe geçen” bir dizi olarak görüyor. 
Washington’ın tanınan Ortadoğu uzmanlarından ve CIA danışmanlarından Juan Cole da, gene “blog”unda aynı konuyu değerlendirmiş. 
RTE’nin “siyasi rakiplerini giderek vatan haini diye suçladığına” dikkat çeken Cole; “eskiden siyasi çoğulculuktan dem vuran” Erdoğan’ın, bizim liberaller gibi “son iki yılda değiştiğini” iddia ediyor, bu değişim sonucunda ağır yön kaybı yaşadığını savlıyor.
Ünlü uzmana göre; “Erdoğan başkanlık sistemine geçişi sırf yanlış nedenlerle, iktidarı elinde toplamak için istiyor”. 
Erdoğan’ın “mantık dışı savrulmalar” yaşadığını öne süren Washington’ın “derin Ortadoğu uzmanı”, yazıyı Hamlet repliğiyle bitiriyor: 
“Hitler değerlendirmesi… Danimarka devletinde çürüyen bir şeyler olduğunu gösteriyor!” 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 66 Okunma Diktatörler neden seçim sever? 17 Mart 2024 | 164 Okunma Ortadoğu’nun çileli kadınları 10 Mart 2024 | 74 Okunma Diktatörler muhaliflerden neden korkar? 03 Mart 2024 | 100 Okunma Muhalefetten ölmek 25 Şubat 2024 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar