Faşizme karşı omuz omuza...

İngilizler bugün Brexit’i oyluyor. Londra’nın AB’yle yoluna devam edip etmeyeceğini belirleyecek referandumunun sonuçları, sadece İngiltere’de değil dünyada küresel bir ilgiyle izleniyor. IMF gibi...

İngilizler bugün Brexit’i oyluyor. 
Londra’nın AB’yle yoluna devam edip etmeyeceğini belirleyecek referandumunun sonuçları, sadece İngiltere’de değil dünyada küresel bir ilgiyle izleniyor. 
IMF gibi kuruluşlardan Wall Street’e; Şanghay, Frankfurt, Pekin, Moskova, Sao Paulo, Delhi ve Cape Town gibi gelişmiş/ yükselen ülkeler borsalarına, ABD-AB merkez bankalarına kadar dünyanın bütün para tapınakları aportta. 
Kamuoyu yoklamalarında başa baş görünen “AB’den çıkalımcılar” ile “AB’de kalalımcılar” arasındaki gerilimli oylamadan çıkacak sonuçlar öncelikle Avro ve doları etkileyecek. 
Yanıt ister “evet” ister “hayır” olsun, spekülatörlere gün doğacak.

Tehlikeli teamül 
Etkiler salt ekonomi ile sınırlı kalmayacak. 
Dünya gündemini günlerdir hemen ilk sırada meşgul eden Brexit referandumunun uzun dönemli etkileri eski kıtanın “AB karşıtı” partileri arasında olası “domino etkisi” yaratacak. 
İngiliz seçmenleri AB’de kalmakta karar kılsa dahi, İngilizlerin bu “AB’ye tamam mı devam mı” referandumu, Birliğe kuşkuyla yaklaşan Avrupa’nın bilumum popülist, milliyetçi, faşizan partileri için mumla aranan bir “teamül” yaratmış olacak. 
Pes etmeyen AB karşıtı İngiliz Brexit’çilerinin sil baştan referandum serüvenine girip girmeyeceklerinin bir garantisi olmadığı gibi; Avrupa’nın hız alan popülizmlerinin Brexit benzeri girişimlerde bulunup bulunmayacakları belli değil. Dün Fransa’da Figaro bu yüzden “Brexit Avrupa’ya bulaşma tehdidi” manşeti ile çıktı. 
Fransa’nın “Ulusal Cephe”si başta olmak üzere Avrupa’nın tüm diğer ülkelerinde Brexit zincirine takılabilecek partiler var. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar